Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Εμμονές.

Η αξιολόγηση των καθηγητών, ο περιορισμός των αποσπάσεων, η επιλογή μέσω του ΑΣΕΠ είναι απαραίτητα μέτρα εκσυγχρονισμού ενός χώρου που κατεξοχήν επιβάλλεται να διακρίνεται από αξιοκρατία. Αλλά γιατί αυτή η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να καταργηθεί η βάση του «δέκα»; Ενδεχομένως, το μέτρο δε βοήθησε ώστε «να έχουμε καλύτερους φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από εκείνους που είχαμε το 2006», όπως επιμένει το βασικό επιχείρημα της υπουργού Παιδείας. Σίγουρα, όμως, βοήθησε ώστε να μη χάσουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους παιδιά που δεν έχουν καημό να σπουδάσουν. Βοήθησε, επίσης, να μην ξοδέψουν οι γονείς τους χρήμα που δεν περισσεύει. Γιατί, κακά τα ψέματα! Αυτό συνέβαινε με τα περισσότερα παιδιά που εισάγονταν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τεσσάρια και πεντάρια. Πήγαιναν, γράφονταν και ύστερα από λίγο διαπίστωναν είτε ότι δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών είτε ότι το αντικείμενο δεν τους ενδιέφερε -συνήθως το δεύτερο.
Στο μεταξύ, ποιος γονιός μπορεί να πει στο παιδί του ότι στο τέλος όλο αυτό θα αποδειχθεί άδικος κόπος; Κανένας. Όλοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να χρηματοδοτήσουν σπουδές, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οδηγούν πουθενά. Το λέει μια απλή αντιπαράθεση των αριθμών -πόσοι εισάγονται με μονοψήφιο μέσο όρο βαθμολογίας, ιδιαίτερα σε «εξωτικά» ΤΕΙ της περιφέρειας και πόσοι αποφοιτούν; Απ' όλο αυτό το πανηγύρι, οι μόνες που βγαίνουν ωφελημένες είναι οι «τοπικές κοινωνίες» που περιμένουν πώς και πώς τους φοιτητές για να νοικιάσουν διαμερίσματα και να δουλέψουν καφετερίες και φαστφουντάδικα.
Και τέλος πάντων, ας πούμε ότι είναι κι αυτή μια αντίληψη για τη made in Greece ανάπτυξη. Να κυκλοφορεί το χρήμα. Ακριβώς η αντίληψη που σκόρπισε στην Ελλάδα σχολές ως υποκατάστατα των στρατοπέδων -κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ. Αλλά τέσσερα χαμένα χρόνια σ' αυτήν την ηλικία είναι πολύτιμα και δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύονται. Είναι πολύ προτιμότερο να ενθαρρυνθούν οι αδύναμοι μαθητές να αναζητήσουν εγκαίρως αλλού τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Ούτε είναι επιχείρημα ότι με τη βάση του «δέκα» έχουμε καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν. Αυτό είναι το ζητούμενο; Επειδή κάπου, κάποτε, ιδρύθηκε ένα ΤΕΙ για λόγους τοπικής σκοπιμότητας και χωρίς εκπαιδευτικό σχεδιασμό, πρέπει να διατηρηθεί με το ζόρι ώστε να απορροφά και άλλα χρήματα από το δημόσιο προϋπολογισμό; Ειδικά αυτόν τον καιρό, άλλωστε, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες...
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο»



Πορείες διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης πραγματοποίησαν σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απόψε, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου και αφού συγκρότησαν πορεία κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.Σχεδόν ταυτόχρονα, από την Καμάρα ξεκινούσε πορεία με αιτήματα την άμεση αποφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα και την παύση των σε βάρος του κατηγοριών. Ο Μάριος Ζέρβας συνελήφθη κατά τη διάρκεια πορείας που έγινε στην Αθήνα, την ημέρα της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 11 Μαρτίου. Άτομα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πορεία έγραψαν συνθήματα σε τοίχους και μουτζούρωσαν εικόνες στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, στην οδό Εγνατία. Κάποια στιγμή οι δύο πορείες ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση και κατέληξαν στο ύψος της Καμάρας.

Τουρνουά "Στ. Ρεπανάς"

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου "Σταύρος Ρεπανάς" στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον ΠΣΑΤ, την ΕΠΣ Μακεδονίας και είχε την υποστήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Καλαμαριάς. *Ο Σταύρος Ρεπανάς υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της δημοσιογραφίας, γεννήθηκε στον Βόλο το 1928 και απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη το 2006. Ήταν το πρώτο μέλος του ΠΣΑΤ από τη Θεσσαλονίκη. Άρχισε την αθλητική δημοσιογραφία από την Αθλητική Ηχώ το 1947.
Το μικρό αυτό αφιέρωμα είναι το λιγότερο που οφείλω στο αείμνηστο Σ. Ρεπανά με τον οποίο είχα την αγαθή τύχη να συνεργαστώ για αρκετά χρόνια μαζί του. Χρήστος Γιαννακίδης

Χαιρετίσματα στους ΕΠΟΠ Στο Μεσολόγγι.

Επεισόδια αστυνομικών – αντιεξουσιαστών

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος περίπου του κλειστού γυμναστηρίου «Κατσάνειο» μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντιεξουσιαστών. Στο σημείο έσπευσε μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο στόχαστρο επίθεσης βρέθηκαν αστυνομικοί της ομάδας «Ζ».
newsblog

Πτώμα άνδρα ανακαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη

Πτώμα άνδρα ανακαλύφθηκε σε εγκατελλειμένη οικοδομή κοντά στα διϋλιστήρια της ΕΚΟ Θεσσαλονίκης. Ο άνδρας περίπου 30 με 35 ετών έφερε χτυπήματα στο κεφάλι. Το πτώμα δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα, υπάρχουν όμως βάσιμες ενδείξεις για την ταυτότητα του άνδρα.
newsblog

Σύλληψη 28χρονου για διακίνηση ναρκωτικών στη Μενεμένη

Για διακίνηση ναρκωτικών κατηγορείται νεαρός αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία ο 28χρονος είχε κρύψει σε ειδικά περιφραγμένο χώρο, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, περίπου 18 κιλά κάνναβης. Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής του νεαρού και σε άλλες υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών.


Συγκέντρωση και πορεία τυφλών στη Θεσσαλονικη

Κρατώντας χαρτιά με συνθήματα γραμμένα με σύστημα Μπράιγ, δεκάδες τυφλοί με τους συνοδούς τους πραγματοποίησαν το πρωί πορεία προς τη νομαρχία, την οποία κατέλαβαν συμβολικά για μισή ώρα, με αίτημα τη δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή. Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν στη Σχολή Τυφλών και κατευθύνθηκαν στη νομαρχία, φωνάζοντας συνθήματα και με κεντρικό πανό «Εδώ και τώρα δημόσια σχολή, εκπαίδευση και πρόνοια να διατηρηθεί».

Βρέθηκαν απόγονοι δικαιούχων της New York Life

Συνέντευξη τύπου θα δώσουν το μεσημέρι της Παρασκευής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων σε συνεργασία με την Ένωση Σμυρναίων – Μικρασιατών για τα αποτελέσματα των ενεργειών τους για το θέμα των Ασφαλιστήριων στην New York Life επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συνέντευξη θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη στις 12:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία», (Μητροπολίτου Καλλίδου 108, Καλαμαριά). Ύστερα από την έρευνα του αρμένιου δικηγόρου, του Βαρκτές Γεγκαγιάν, σχετικά με την ύπαρξη εκτός από Αρμενίων και Ελλήνων ασφαλισμένων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία New York Life, η Π.Ο.Μ.Σ. και η Ε.Σ.Μ.Β.Ε. μέσω του προέδρου τους, Ευθύμιου Ν. Αρζόγλου, έδωσαν αγώνα προκειμένου να δικαιωθούν οι αιτούντες και όσοι με δικαιολογητικά τους κατάφεραν να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 οι επιστολές μαζί με τις επιταγές στάλθηκαν σε όλους τους δικαιούχους από την New York Life, γεγονός που γεμίζει με υπερηφάνεια και ανακούφιση όλους τους Μικρασιάτες δεύτερης γενιάς καθώς επίσης και τις νεότερες γενιές μας. Η λίστα των ασφαλισμένων που δημοσιεύτηκε στο παρελθόν με τα ονόματα και τα επαγγέλματα των ασφαλισμένων απέδειξε περίτρανα με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι το εμπόριο στη Μικρά Ασία το κατείχαν οι Μικρασιάτες, οι Αρμένιοι και οι Λεβαντίνοι στην Σμύρνη. Πρώτη φορά και επίσημα αναφέρεται ο όρος «γενοκτονία» και αυτό ανοίγει το δρόμο για τη διεθνή αναγνώρισή της.
(Πηγή: voice of greece)



Επιστολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Kατερίνα Μπατζελή

Επιστολή στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή απέστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος 3833/2010 «περί προστασίας της εθνικής οικονομίας» στους γεωτεχνικούς υπαλλήλους (γεωπόνους, κτηνιάτρους) των δημοσίων υπηρεσιών.



Ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης στον Ιππικό Μαραθώνιο στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης

Ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα κηρύξει την έναρξη του Ιππικού Μαραθωνίου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, στις 9.30 το πρωί, στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή του Ιππικού Μαραθωνίου, με αφετηρία τον Άγιο Βασίλειο, θα είναι: Άγιος Βασίλειος-Γύρος Κορώνειας-Λουτρά Λαγκαδά.

Αναδιάρθρωση δημοτικής συγκοινωνίας στην Μενεμενη

Στον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των δημοτικών λεωφορείων προχώρησε ο Δήμος Μενεμένης, έχοντας ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα δύο δημοτικά λεωφορεία της Μενεμένης, το μεγάλο και το μικρό, προσεγγίζουν πλέον όλες τις περιοχές του Δήμου και σημαντικά σημεία των γύρω περιοχών. Το μεγάλο λεωφορείο μεταφέρει δωρεάν τους δημότες προς και από όλους τους συνοικισμούς, τα Κοιμητήρια και το ΙΚΑ Ευόσμου, καθώς και μαθητές προς το ΤΕΛ Ευόσμου. Το μικρό λεωφορείο καλύπτει την ασφαλή μεταφορά των μικρών μαθητών στα σχολεία τους. «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε διαρκώς την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας σε όλους τους τομείς, προς όφελος των δημοτών μας, για μια πιο σύγχρονη Μενεμένη», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής.

Οι αλησμόνητες πατρίδες των Ελλήνων.Εκδηλώσεις στην Κόρινθο.

Διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου στο δημοτικό Θέατρο Κορίνθου. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»
Αποστολή αφίσας ΟΝΝΕΔ Κορινθίας

Να και κάτι καλό από την παράκαμψη λόγο Τεμπών.

Χθες διαπιστώσαμε κατά την επιστροφή μας από την Νότια Ελλάδα για την Θεσσαλονίκη ότι η σήμανση ήταν επαρκής για τους εποχούμενους που έπαιρναν την παράκαμψη Αγιάς. Σε όλο το μήκος της παράκαμψης υπήρχαν κίτρινες πινακίδες που καθοδηγούσαν τους οδηγούς για την πορεία της διαδρομής. Να και Κάτι καλό για να επαινέσουμε σε αυτή την χώρα..

Έρχονται πληρωμές 14 εκ. ευρώ για τα ροδάκινα

Μέσα στις επόμενες ημέρες σύμφωνα με διαβεβαιώσεις, που έχουν λάβει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θα λάβουν τα χρήματα ως ενίσχυση οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας. Αρχικά οι παραγωγοί είχαν λάβει δεσμεύσεις από το υπουργείο ότι τα χρήματα θα καταβάλλονταν μέσα στη Μ. Εβδομάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς υπήρξε πρόβλημα με τους κωδικούς πληρωμής. Τα χρήματα που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 5 λεπτά για την πρώτη κλάση ροδάκινου και 4 λεπτά για την αμέσως επόμενη. Πρόκειται για ενίσχυση προς στήριξη των αγροτών που πούλησαν ακόμη και τα εξαιρετικής ποιότητας ροδάκινα ακόμη και 18 λεπτά το κιλό.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Συνελήφθη 28χρονος για τη δολοφονία 24χρονης κοπέλας, στην Καλαμαριά

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της 24χρονης, την οποία είχε βρει νεκρή ο πατέρας της, τη Δευτέρα (12 Απριλίου), σε διαμέρισμα στην περιοχή της Καλαμαριάς. Οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης συνέλαβαν έναν 28χρονο από το φιλικό της περιβάλλον, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.



Με συμβόλαια οι παραδόσεις στο αγελαδινό γάλα

Στην προώθηση ενός συστήματος συμβολαιακής κτηνοτροφίας, όσον αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η κατοχύρωση των κτηνοτρόφων έναντι των αγοραστών συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύσκεψη αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Το νέο σύστημα στις αγοραπωλησίες του γάλακτος θα παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς που παραδίδουν το προϊόν τους, παραδέχτηκαν οι παριστάμενοι, ενώ τον τύπο συμβολαίου θα ετοιμάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, όπως αναφέρει στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, τόσο η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή όσο και ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, συμφώνησαν στη δημιουργία καταστατικού για την συνεταιριστική οργάνωση των αγελαδοτρόφων της χώρας. Το νέο πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα. Συνεργασία με τους παραγωγούς θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα ώστε να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν στους παραγωγούς 47 εκατ. ευρώ από το ΙΙ πυλώνα του health check. Στη συνάντηση δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, με τους οποίους η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα. Τότε αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα με τις τιμές στο γάλα και τις μειώσεις που δεν δέχονται οι παραγωγοί.
ΠΑΣΕΓΕΣ



Αιμοδοσίας στην Νυμφόπετρα.

Στις 24 Απριλίου ημέρα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στην Νυμφόπετρα του δήμου Εγνατίας με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» και στις ώρες 9 με 12 π.μ.

Ανοίγει ο δρόμος για τη στέβια στην Ευρώπη.

Το ΟΚ έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ) στη χρήση της στέβιας ως γλυκαντικού για τα τρόφιμα, ανοίγοντας το δρόμο για την πανευρωπαϊκή έγκριση της χρήσης της μέσα στους επόμενους μήνες. Η ΕΑΑΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γλυκοζίτες της στέβιας δεν είναι καρκινογενείς, τοξικοί, ούτε βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Οι γλυκοζίτες της στέβιας είναι φυσικές γλυκαντικές ύλες που απομονώνονται από τα φύλλα του φυτού και είναι από 40 έως 300 πιο γλυκές από τη σακχαρόζη, την οποία περιέχει η ζάχαρη. Ως «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ορίστηκαν τα 4 μικρογραμμάρια γλυκοζίτη ανά κιλό σωματικό βάρους και ανά ημέρα. Το πόρισμα της ΕΑΑΤ συμφωνεί και με την άποψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αλλά και με αντίστοιχη έγκριση από την αντίστοιχη υπηρεσία των ΗΠΑ. Όπως ωστόσο επισημαίνεται ότι εάν γίνουν δεκτά τα μέγιστα όρια που έχουν προταθεί από τη βιομηχανία, αποτέλεσμα θα είναι η υπέρβαση της αποδεκτής αυτής ποσότητας πρόσληψης. Η στέβια, η οποία προέρχεται από την Παραγουάη, της οποίας θεωρείται και εθνικό φυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ως γλυκαντική ύλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970 ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο για τα τρόφιμα από διάφορες χώρες. Εφόσον εγκριθεί από την Ε.Ε., η στέβια αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, ενώ μπορεί να αναδειχθεί σε μία νέα επικερδή καλλιέργεια και για τους Έλληνες αγρότες.
Agro news