Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο «Καλλικράτης» στην Β΄ Θεσσαλονίκης

Οι 31 δήμοι θα γίνουν εννέα, το πολύ δέκα. Ειδικότερα θεωρείται βέβαιη η συνένωση Χορτιάτη με Πυλαία και Πανόραμα, Θέρμης με Μίκρα και Βασιλικά, Θερμαϊκού με Επανομή και Μηχανιώνα, Εχέδωρου με Αξιό και Χαλάστρα, Αγίου Αθανασίου με Χαλκηδόνα και Κουφάλια. Από εκεί και πέρα βέβαιη θεωρείται η συνένωση Ωραιοκάστρου και Καλλιθέας με ενδεχόμενη την προσκόλληση και της Μυγδονίας. Αυτό θα συμβεί, εάν αποφασιστεί να «σπάσει» ο μεγάλος δήμος της επαρχίας Λαγκαδά, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης Βερτίσκο, Λαχανά και Άσσηρο. Ο Άγιος Γεώργιος πάει με Ρεντίνα και Μάδυτο, η Κορώνεια με δήμο Καλλινδοίων και Απολλωνία και ο Σοχός με Αρέθουσα και Εγνατία.
«Θεσσαλονίκη»

Πλαφόν στα 10.000 ευρώ για δωρεάν αιτήσεις ΟΣΔΕ

Δεν θα πληρώσουν για την υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης το 2010 όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν δικαιώματα έως 10.000 ευρώ και όσοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ έχουν δικαιώματα έως 5.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει νέα ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία: «Προκειμένου οι δικαιούχοι κοινοτικής ενίσχυσης να λάβουν ενίσχυση για το 2010 οφείλουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εμπρόθεσμα μέχρι 15 Μαΐου 2010.
Εφόσον απαιτείται η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με μεταβολή στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστο ύψος δικαιωμάτων για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 για την χώρα μας αποτελούν τα 200 ευρώ και άνω.
Για τη διευκόλυνση της έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων προχωρήσαμε στη:
● Βελτίωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης
● Ανάληψη, σύμφωνα με την πολιτική μας δέσμευση, του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους δικαιούχους που :
1. η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητα τους για δικαιώματα μέχρι 10.000 ευρώ
2. για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ.
Τα ποσά του κόστους ενεργοποίησης θα κατατεθούν προκαταβολικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων και θα αποδεσμεύονται αμέσως μετά την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης.
Το ποσό του κόστους ενεργοποίησης που θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των παραπάνω δικαιούχων ανέρχεται συνολικά σε 70 ευρώ ανά αίτηση (57 ευρώ + ΦΠΑ). Για τους υπόλοιπους δικαιούχους, με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, το κόστος ενεργοποίησης θα βαρύνει τους ίδιους. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 22112/26-3-2010 Υπουργική Απόφαση, όλοι οι δικαιούχοι Ενιαίας Ενίσχυσης, για την υποβοήθησή τους στη συμπλήρωση και καταχώριση των στοιχείων των αιτήσεών τους θα απευθύνονται στις πύλες εισαγωγής (ΕΑΣ) του φορέα που πιστοποιήθηκε (ΠΑΣΕΓΕΣ), καλύπτοντας εξ’ ιδίων το κόστος παροχής των σχετικών υπηρεσιών (λαμβανομένου υπόψη ότι στις προαναφερόμενες κατηγορίες 1. και 2. το κόστος θα έχει προκαταβληθεί από το κράτος).»
AGRO NEWS

Άνοιξε η Εγνατία οδός στον κόμβο της Νυμφόπετρας.

Λύθηκε ο αποκλεισμός στον κόμβο της Νυμφόπετρας στην Εγνατία Οδό από τους αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, μετά από παρέμβαση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και συμφωνία των εκπροσώπων των αγροτών. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και με συμμετοχή του συντονιστή του νομαρχιακού έργου Γιώργου Τσαμασλή, του αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρη Αλεξιάδη και εκπροσώπων της Ένωσης Αγροτών Λαγκαδά, της Ένωσης Αγροτών Θεσσαλονίκης «Νέα Ομοσπονδία», συμφωνήθηκε ότι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) πρέπει να παραμείνει στην Ένωση Αγροτών Λαγκαδά για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο και ότι το αίτημα αυτό θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατόπιν τούτου, οι αγρότες προέβησαν σε άμεση άρση του αποκλεισμού.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μετανάστες στο δήμο Μενεμένης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μετανάστες με τίτλο «Οδυσσέας» διοργανώνει το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τον Δήμο Μενεμένης. Στόχος του προγράμματος είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής Ιστορίας και του ελληνικού Πολιτισμού, ενώ η ολοκλήρωση των σπουδών δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης Ελληνομάθειας. Το πρόγραμμα «Οδυσσέας», που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΠΘ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, απευθύνεται σε μετανάστες ηλικίας από 16 ετών και άνω που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα διάρκειας 125 και 175 ωρών το καθένα. Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν. Αιτήσεις κατατίθενται στο Γραφείο Εκπαίδευσης του Δήμου Μενεμένης (τηλ. 2313 300942). Με την αίτηση είναι απαραίτητη η επισύναψη φωτοτυπίας του διαβατηρίου και άδειας διαμονής.



Οι 10 βασικοί άξονες της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ

Σε κρίση δανεισμού βρίσκεται η χώρα και την αποκλειστική ευθύνη την έχει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε το Σάββατο 10 Απριλίου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος στη Λάρισα για θέματα αγροτικής πολιτικής, αποφασισμένος να κάνει την κάθαρση μέσα στο κόμμα του, απομακρύνοντας όσους πλήγωσαν και ζημίωσαν με τη συμπεριφορά τους την παράταξη. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άσκησε παράλληλα έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «η οποία με συνεχείς γκάφες και ερασιτεχνικούς χειρισμούς οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού». Όσον αφορά την αγροτική πολιτική της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη στήριξη του κόμματός του στο σημαντικό έργο της εκτροπής του Αχελώου, ενώ παρουσίασε τις 10 προτάσεις του κόμματος για την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα και ασκώντας κριτική στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις 10 βασικές επιλογές για την αναγέννηση της περιφέρειας παρουσίασε –από το βήμα του συνεδρίου- ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της αναδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας το 2013.
Οι 10 βασικοί άξονες της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ είναι οι εξής:
* Πρώτον, η βασικότερη υποδομή, χωρίς την οποία κάθε συζήτηση για τη ανάταξη της Αγροτικής παραγωγής, δεν έχει νόημα: Το Κτηματολόγιο. Η σαφής διάκριση των γεωργικών γαιών, των βοσκοτόπων, των δασικών εκτάσεων και των χωρικών υδάτων. Μόνο τότε θα γνωρίζουμε ποιο είναι το εδαφικό δυναμικό της πρωτογενούς παραγωγής, ποιες οι εναλλακτικές χρήσεις τους, ποιες οι βέλτιστες εκμεταλλεύσεις τους.
* Δεύτερον, η πλήρης καταγραφή του Ανθρώπινου Δυναμικού της Αγροτιάς. Ποιοι και πόσοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, ποιοι και πόσοι οι αποκλειστικά αγρότες, ποιοι και πόσοι οι ετερο-απασχολούμενοι.
* Τρίτον, η εξυγίανση και ενδυνάμωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Συνεταιριστικού κινήματος. Το πρώτο πράγμα που εξετάζει μια παραγωγική στρατηγική είναι η διάρθρωση των εκμεταλλεύσεων. Πράγμα που αγγίζει τους Συνεταιρισμούς.
* Τέταρτον, η ριζική ανασυγκρότηση υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί η σύγχρονη καλλιέργεια θέλει συνδρομή από την επιστήμη, την έρευνα, από εξειδικευμένος γεωπόνους που γνωρίζουν τις δυνατότητες της γης. Όλα αυτά δεν μπορεί να τα ξέρει ούτε ο παραγωγός μόνος του, ούτε καν ο Συνεταιρισμός. Είναι υπηρεσίες που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οφείλει να παρέχει το κράτος.
* Πέμπτον, η αναδιάρθρωση της εμπορίας για να κλείσει η φοβερή «ψαλίδα» τιμών, ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, ανάμεσα «στο χωράφι και το ράφι». Αυτή η «ψαλίδα», είναι ταυτόχρονα το μεγάλο και πιο οδυνηρό «σύμπτωμα» της «ελληνικής νόσου» στον αγροτικό τομέα.
* Έκτον, υψίστη προτεραιότητα μιας σύγχρονης παραγωγικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα είναι η «στροφή στην ποιότητα». Κεντρική Στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, έτσι κι αλλιώς - κι όχι μόνο στην Αγροτική παραγωγή – είναι πλέον η Στροφή στην Ποιότητα. Και κεντρικό σύνθημα το «Ανταγωνιστικότητα παντού». Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μόνο παραγωγικότητα, είναι και ποιοτική παραγωγή.
* Μια ολοκληρωμένη στρατηγική αναγέννησης του αγροτικού τομέα χρειάζεται και ορισμένες άμεσα εφαρμόσιμες επιχειρησιακές κατευθύνσεις σε προϊόντα κλειδιά. Τέτοιες επιχειρησιακές κατευθύνσεις σήμερα μπορούν να αναδειχθούν τρεις: η Αιγοπροβατοτροφία, όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια απορρόφησης από τη διεθνή αγορά της φέτας, που κατοχύρωσε πλέον την αποκλειστική ονομασία προέλευσης. Η Ελαιοκομία, όπου από τις 300 χιλιάδες τόνους ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, συσκευάζονται και εξάγονται απευθείας από την Ελλάδα μόνο οι 20 χιλιάδες τόνοι. Και τέλος η ιχθυοκαλλιέργεια η οποία έχει κι αυτή τεράστια περιθώρια ποσοτικής επέκτασης και ποιοτικής αναβάθμισης, με προορισμό την εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.
* Όγδοον σημείο μιας στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Αγροτικού τομέα, οι συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους. Ώστε να υπάρχει κοινή εξαγωγική πολιτική για συμπληρωματικά προϊόντα. Όπως κρασιά, τυριά, ελιές, αλλαντικά, όλα ποιοτικά και με ονομασία προέλευσης. Αλλά και συνέργειες του αγροτικού τομέα με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.
*Ένατο, η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι ασφαλώς, μείζων περιβαλλοντική προτεραιότητα, αλλά αφορά κυρίως την αγροτική παραγωγή. Αφού το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης νερού γίνεται από τη Γεωργία, με αποκορύφωμα το έργο του Αχελώου.
* Και δέκατον, οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών: εδώ πρέπει να αποκαταστήσουμε την ευελιξία των παραγωγών, να στρέφονται σταδιακά ή περιοδικά σε προϊόντα που εκμεταλλεύονται καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους, έχουν μεγάλες αποδόσεις, εμπλουτίζουν τη γη τους και αξιοποιούν συνέργειες με άλλα προϊόντα ή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα γειτονικών περιοχών. Δεν είναι εύκολο πράγμα η αναδιάρθρωση καλλιεργειών».





Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εγνατίας οδού από αγρότες του Λαγκαδά στον κόμβο Νυμφόπετρας