Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Μέχρι τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ

Εμπρόθεσμα μέχρι τις 15 Μαΐου καλούνται οι αγρότες να υποβάλλουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης 2010 μαζί με τις μεταβολές της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους όπου απαιτείται, με βάση την προθεσμία που προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπενθυμίζεται ότι ελάχιστο ύψος δικαιωμάτων για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 για τη χώρα μας αποτελούν τα 200 ευρώ και άνω.

Αγρότες του Λαγκαδά έκλεισαν τον Κόμβο Νυμφόπετρας

Εξισωτική αποζημίωση: Δεν αλλάζουν τα κριτήρια για τους κτηνοτρόφους


Με τα υπάρχοντα κριτήρια και χωρίς αίτηση θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι τα 168.240.000 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης, για το 2007 και το 2008. Για το 2009 δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα χρήματα τα οποία θα πληρωθούν μέσα στο 2010. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πληρωθούν οι εξισωτικές του 2007 και το 2008 θα πληρωθούν λίγες ημέρες αργότερα. Να επισημανθεί ότι για να πληρωθούν οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι του 2007 – 2008, οι οποίοι είχαν εισπράξει από ταμειακές διευκολύνσεις – προκαταβολές, έπρεπε να βγει μια ΚΥΑ όπου θα αναγραφόταν ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσόν της πληρωμής.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του, για να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων χρειαζόταν ένα μήνα μετά την υπογραφή της ΚΥΑ να ολοκληρώσει τα διαδικαστικά. Να προσθέσουμε ακόμη ότι τα ποσά αυτά θα χορηγηθούν ανά κεφάλι ζώου στον κάθε κτηνοτρόφο που έχει πάνω από 50 αιγοπρόβατα. Αυτή η διαδικασία αντικαθιστά το πρώην σύστημα που ίσχυε για την ποιότητα του γάλακτος και αφορά αποκλειστικά τους κτηνοτρόφους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Η ενίσχυση είναι:
• 3 ευρώ ανά κεφάλι σε ορεινή και ημιορεινή περιοχή (όχι μετακινούμενος)
• 5 ευρώ ανά κεφάλι σε ορεινή και ημιορεινή περιοχή με ελληνική φυλή αιγοπροβάτων
• 9 ευρώ ανά κεφάλι σε ορεινή και ημιορεινή περιοχή (για μετακινούμενους)
Για το 2010, που θα πληρωθεί η εξισωτική το 2011, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ποια κριτήρια και πόσα χρήματα θα υπάρξουν για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, γιατί αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά εξαρτάται και από τις τροποποιήσεις που θα προτείνει η Ε.Ε.
agrotypos



Ενίσχυση νέων αγροτών με ρευστό 155 εκατ. ευρώ

Κοινή Υπουργική Απόφαση ρύθμισης για την ένταξη στο πρόγραμμα της «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 (ΠΑΑ) του συνόλου των 8.500 υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μέτρο, με την διάθεση πρόσθετων πιστώσεων ύψους 55 εκατ. ευρώ πέραν των αρχικά εγκεκριμένων 100 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης. Σε δηλώσεις της η υπουργός τόνισε: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη βούληση μας να στηρίξουμε τους νέους αγρότες με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους νέους αγρότες και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούμε πρακτικές όπως της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς να έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα διάθεσης των απαιτούμενων πόρων».
Το ύψος ενίσχυσης των δικαιούχων προσδιορίζεται με βάση τον παρακάτω πίνακα υπολογισμού:
Α/Α ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
1 Περιοχή μόνιμης κατοικίας Ορεινή 7.500 . Μειονεκτική 5.000
Λοιπές Περιοχές 2.500
2 Προσανατολισμός παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση Κτηνοτροφική 7.500
Φυτική 7.500 Μικτή -Μελισσοκομία 5.000
3 Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση > από το 120% του Εισοδήματος Αναφοράς 5.000
80% - 120% του Εισοδήματος Αναφοράς 2.500
ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ - ΣΥΝΟΛΟ Μέγιστο 20.000 Ελάχιστο 10.000
Με την νέα ρύθμιση, το μέσο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους του Μέτρου διαμορφώνεται σε 17.500€ λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των γνωμοδοτικών επιτροπών, σε επίπεδο δηλαδή υψηλότερο αυτού που ίσχυσε κατά την Γ΄ Προγραμματική Περίοδο (16.000€). Επισημαίνεται ακόμη ότι, οι εγκεκριμένοι Νέοι Γεωργοί του Μέτρου απολαμβάνουν, πέραν της ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης, πρόσθετα δικαιώματα όπως προτεραιότητα επιλογής και υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης στο Μέτρο 121 των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς επίσης και σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ. Επιπρόσθετα, τυγχάνουν πρόσθετων ωφελημάτων (επιδότηση επιτοκίου, επιστροφή ΦΠΑ, κλπ.) και αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων. Στα παραπάνω ωφελήματα δεν είχαν πρόσβαση οι επιλαχόντες του Μέτρου 112 (5.800 δικαιούχοι), παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, ενώ με τη νέα ρύθμιση διασφαλίζεται η πρόσβαση του συνόλου των θετικά αξιολογημένων υποψηφίων σε αυτά.
ΠΑΣΕΓΕΣ.