Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Από τις εργασίες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

«Τον Μάιο ο νόμος για «άνοιγμα» των επαγγελμάτων στις μεταφορές»

Τον Μάιο θα μπορεί να προωθηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο θεσμικό πλαίσιο στις μεταφορές το οποίο θα προβλέπει και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Οπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Τσιόκας έχει προχωρήσει ο διάλογος με τους μεταφορείς και αν το θέλουν και οι ίδιοι μπορεί να προωθηθεί εντός της άνοιξης η νομοθετική πρωτοβουλία για τα φορτηγά.
- Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες που κινείται το υπουργείο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στις μεταφορές;
«Θέλουμε να δώσουμε λύση χωρίς να θιγούν οι περιουσίες των μεταφορέων, έχει έρθει η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον και να βοηθήσουμε τους μεταφορείς να συμμετάσχουν με αξιώσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της μεταφοράς στην Ευρώπη. Στα σχέδια του υπουργείου είναι να θεσπίσει προϋποθέσεις εκπαίδευσης για την πρόσβαση στο επάγγελμα του μεταφορέα, να δώσει κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου για τη δημιουργία ισχυρών εταιρειών που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών μεταφοράς και να δημιουργηθεί ένα Ταμείο το οποίο θα διασφαλίσει ότι τα έξοδα που έκαναν οι μεταφορείς τα τελευταία χρόνια για τις άδειες δεν θα χαθούν λόγω της μετάβασης σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας όταν θελήσουν να αποσυρθούν από το επάγγελμα».
- Τι θα γίνει με τους βυτιοφορείς;
«Για τα βυτιοφόρα ο διάλογος συνεχίζεται και είναι προφανές ότι η λογική πρέπει να είναι ενιαία και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάνουμε συζητήσεις και έχουμε βρει κοινό βήμα προβληματισμού. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε κοινά σημεία για την αναδιάρθρωση του κλάδου τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο σχέδιο νόμου».
- Πολλές συζητήσεις γίνονται και για τα ταξί. Αν και εκεί φαίνεται ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν αφορούν την απελευθέρωση των αδειών.
«Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ταξί είναι ένας χώρος διαφορετικός σε σχέση με τα φορτηγά ή τα βυτιοφόρα. Η προτεραιότητα και σε αυτόν τον κλάδο είναι να έχουμε διαμορφώσει ένα σύγχρονο πλαίσιο, νέες μορφές οργάνωσης και πρόσβασης στο επάγγελμα και ταυτόχρονα όλα αυτά να αποτυπώνουν καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη και καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και συνθήκες κατοχύρωσης των περιουσιακών στοιχείων και του επαγγέλματος. Για το θέμα των αδειών γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος στόλος ταξί που έχει αδειοδοτηθεί Δεν θέλουμε να φορτώσουμε τους δρόμους περισσότερο. Είναι προφανές όμως ότι δεν μπορεί να είναι κλειστό το επάγγελμα και γι΄ αυτό συζητούμε τη δημιουργία σχημάτων τα οποία θα αυξήσουν την ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα διευρύνουν το μερίδιο αγοράς στους ενδιαφερομένους, αυξάνοντας παράλληλα τους δείκτες ασφαλείας».
Π. ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ

Έλεγχοι του 1ου τριμήνου του 2010 από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Με εντολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και απόφαση της αρμόδιας Αντινομάρχη Ανθής Πορφυριάδου, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι της υπηρεσίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2010:
Νωπά προϊόντα φυτικής προέλευσης
• 1550 ελέγχους σε εξαγόμενα προϊόντα.
• 1091 ελέγχους σε εισαγόμενα προϊόντα.
• 48 ελέγχους σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, Κεντρική Λαχαναγορά.
• 68 δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
• 5 δειγματοληψίες για Αφλατοξίνες.
• 4 ελέγχους σε εγκαταστάσεις για χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας.
Μεταποιημένα προϊόντα φυτικής προέλευσης
• 721 ελέγχους σε εξαγόμενα προϊόντα στην Ε.Ε και Τρίτες Χώρες.
• 498 ελέγχους σε εισαγόμενα προϊόντα από Τρίτες Χώρες, 4 απορρίψεις
• 2 δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τοματοειδή.
• 28 δειγματοληψίες σε χυμούς, σταφίδες, φασόλια, καφέ, αραχίδες, αμυγδαλόψιχα, σπανάκι κατεψυγμένο, αποξηραμένα βερίκοκα κ.λπ, για Αφλατοξίνες, Ωχρατοξίνες, Βαρέα Μέταλλα, ραδιενέργεια, Νιτρικά, 5 απορρίψεις.
• 2 δειγματοληψίες για εργαστηριακό ποιοτικό έλεγχο σε τοματοειδή.
• 13 δειγματοληψίες για συντηρητικά (θειώδη) σε αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδα, 1 απόρριψη.
• 1 έλεγχο καταλληλότητας σε εγκατάσταση μεταποίησης φυτικών προϊόντων.
Ζωοτροφές
• 82 ελέγχους σε εισαγόμενες ζωοτροφές από τρίτες χώρες
• 52 ελέγχους σε εργοστάσια και εταιρείες ζωοτροφών
• 15 ελέγχους σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Εμφιαλωμένα κρασιά
• 12 δειγματοληψίες σε λευκούς και ερυθρούς οίνους με σκοπό την ανάλυση από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, για vol (αλκοολικό τίτλο )- θειώδη – οξύτητα.
Γεωργικά φάρμακα
• 11 ελέγχους σε καταστήματα εμπορίας Γεωργικών Φαρμάκων (Τήρηση των προϋποθέσεων έκδοσης της άδειας).
• 14 ελέγχους ετικέτας των Γ. Φ, νόμιμης σύνθεσης κ.λπ.
• 6 επιτόπιους Φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε αντίστοιχες φυτωριακές επιχειρήσεις.
• 4 ελέγχους σε επιχειρήσεις καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους.

Εκδήλωση για την Ίμβρο με τίτλο: 'Ίμβρος: Σήμερα και αύριο' από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης

Παρουσία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση για την Ίμβρο, με τίτλο «Ίμβρος: σήμερα και αύριο», την Κυριακή 11 Απριλίου 2010, στις 11:00' το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη). Την εκδήλωση διοργανώνουν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς-ομιλίες του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Προέδρου της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλου Σταματίδη, καθώς επίσης προβολή οπτικοακουστικού υλικού από την Ίμβρο, έκθεση φωτογραφίας με θέμα το νησί της Ίμβρου και εκδήλωση με τη χορωδία και το χορευτικό της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης.