Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Πάσχα των Ελλήνων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Στην Νυμφόπετρα του Λαγκαδά η Λαμπρή έχει το δικό της χρώμα.

Η Λαμπρή όπως επίταση η παράδοση γιορτάζεται από κάθε ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της χώρας με τον γνωστό πατροπαράδοτο τρόπο. Σε πολλά μέρη της χώρας το αρνί ετοιμάζεται στην σούβλα. Σε άλλες περιοχές, το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι - αρνί ή κατσίκι - ψήνεται στον φούρνο. Υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα παντού και οι άνθρωποι τρώνε και χορεύουν συνήθως μέχρι αργά το βράδυ. Το ψήσιμο του οβελία είναι εκείνο που δίνει ξεχωριστεί φυσιογνωμία στο Πάσχα των Ελλήνων . Ενώ η σούβλα σιγά – σιγά γυρίζει , συγκεντρώνονται γύρω της συγγενείς και, φίλοι προετοιμάζοντας τα προεόρτια, του τσουγκρίζοντας τα αυγά και δίνοντας τις καθιερωμένες ευχές τους.
Στην Νυμφόπετρα.
Η Λαμπρή για τους κατοίκους της Νυμφόπετρα έχει ένα ιδιαίτερο και ίσως μοναδικό ξεχωριστός χρώμα στην περιοχή. Χωριό προσφυγικό, έχει πλούσια γκάμα παραδοσιακών ηχοχρωμάτων δίνοντας την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε ένα ατελείωτο πανηγύρι. Από το πρωί κιόλας οι μουσικοί ήχοι του κλαρίνου, της ποντιακής λύρας, του βιολιού , του νταουλιού καθώς και άλλων παραδοσιακών οργάνων, συνταιριάζουν σε ένα συνονθύλευμα μουσικών ακουσμάτων καλύπτοντας ως ένα «μουσικό πέπλο» όλο το χωριό. Οι ποντιακοί χοροί, οι βλάχικοι και σαρακατσάνικοι χοροί μαζί με τους θρακιώτικους συμπορεύονται αντάμα για να εκστασιάσουν σε ένα παραλήρημα κεφιού και χαράς τους γλεντζέδες κατοίκους της Νυμφόπετρας. Όλη την ημέρα ασταμάτητο το γλέντι, ασταμάτητο και το κέφι και το κρασί να ρέει άφθονο. Οι κάτοικοι πραγματικά ζουν το Πάσχα των Ελλήνων με ότι αυτό σημαίνει.



ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Πολλά τα μηνύματα που λάβαμε με τις ευχές σας, όλους σας ευχαριστούμε θερμά.
Μεταξύ των μηνυμάτων που λάβαμε είναι και του Δημοσιογράφο κ. Φώτη Κουτσαμπάρη, ο οποίος στο μήνυμα του γράφει: «Ευωδίες ευχών που βαίνουν προς εκπλήρωση να μοσχοβολούν στην ψυχή σου κι η χαρά να εκρήγνυται σαν τ΄αποψινά πυροτεχνήματα στην καρδιά σου, χαμόγελα να΄νάψουν στα χείλη με φως ελπίδων κι η αγάπη να σε φτερουγίζει στους αποκλειστικά δικού σου ουρανούς! Καλή Ανάσταση!».