Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Με κατάνυξη και ευλάβεια οι πιστοί παρακολούθησαν την περιφορά του επιτάφιου.



Χιλιάδες πιστοί με ευλάβεια και κατάνυξη συμμετείχαν στην περιφορά του επιταφίου που πραγματοποιήθηκε σε κάθε ενοριακή εκκλησία. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την περιφορά του επιταφίου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Μετά την αποκαθήλωση του εσταυρωμένου η περιφορά του Επιταφίου.

Μετά την αποκαθήλωση του εσταυρωμένου και τον στολισμό του επιτάφιου οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησιές για να προσκυνήσουν και σε λίγη ώρα όλοι μαζί θα πορευτούν στην περιφορά του επιτάφιου ψάλλοντας τους επιτάφιους θρήνους, για να επακολουθήσει το χαρμόσυνο μήνυμα της αναστάσεως. Φωτογραφικό στιγμιότυπο πριν από λίγο από τον Ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη Παρασκευή: H κορύφωση του θείου δράματος.


Κορυφώνεται σήμερα το θείο δράμα. Σε κάθε γωνιά της γης, η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή, βιώνει τα πάθη του Θεανθρώπου. Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες και παρακολουθούν την τελετή της αποκαθήλωσης. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου. Ολημερίς χτυπά η καμπάνα πένθιμη. Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, με τις ακολουθίες της το λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της γης, οι Έλληνες, οι Ορθόδοξοι, ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ", καθώς το πένθος κορυφώνεται. Κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, που είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.