Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Έθιμα που χάνονται. Πασχαλινές αυγομαχίες στην Νυμφόπετρα - Λαγκαδά.


Ήθη και έθιμα που σχετίζονται με την περίοδο του Πάσχα και που για αιώνες ήταν βαθιά ριζωμένα στις ψυχές των Ελλήνων, σήμερα με θλίψη διαπιστώνουμε ότι χάνονται. Ένα από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες και που τείνει να εξαφανισθεί είναι και αυτό των αυγομαχιών την ημέρα του Πάσχα. Λίγες είναι οι περιοχές εκείνες που συνεχίζουν το παλιό αυτό έθιμο. Στην δεκαετία του ''60 στην Νυμφόπετρα- Λαγκαδά το έθιμο των αυγομαχιών είχε έντονο ενδιαφέρον αφού οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα είδος πρωταθλητισμού, για το ποιος θα σπάσει τα περισσότερα αυγά με ένα αυγό. Το να φτάσεις όμως και να συμμετάσχης στο αγώνα αυτό, χρειάζονταν μια πολύ καλή προετοιμασία. Πρώτα - πρώτα τηρούσαν όπως όλοι οι χριστιανοί τα χριστιανικά τους καθήκοντά, ( νηστεία - εκκλησιασμός ). Ταυτόχρονα γίνονταν και η αναζήτηση των ποιο δυνατών αυγών. Διαδικασία που ήταν επίπονη και κουραστική και χρειάζονταν κάποιος να έχει ειδική ικανότητα στην επιλογή αφού έπρεπε να επιλέξει από δεκάδες αυγά τα ποιο δυνατά. Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που έχει αναφερθεί είναι ότι διαγωνιζόμενος από 160 αυγά επέλεξε ως κατάλληλα μόνον 3 ένα από τα οποία έσπασε 48 αυγά και αν κάποιος διαγωνιζόμενος δεν το έσπαγε με ύπουλο τρόπο δεν γνωρίζει κανείς ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Μια τέτοια επιλογή όπως ήταν φυσικό είχε και σημαντικό οικονομικό κόστος. Όμως για μια τέτοια στιγμή και για ένα τέτοιο σκοπό τα χρήματα δεν είχαν καμία άξια. Άξια είχε μόνο το αποτέλεσμα, το καλό αποτέλεσμα για τον συμμετέχοντα.
Η βαφή των αυγών.
Σημαντική ήταν και η ημέρα της βαφής των αυγών. Ήταν θα λέγαμε τελετουργική μέρα και ταυτόχρονα δύσκολη μέρα αφού το βάψιμο απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς προκείμενου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Την Μεγάλη Πέμπτη, κυρίως το απόγευμα, άρχιζε η διαδικασία της βαφής. Το ξεκίνημα γίνονταν με το ανάμα της φωτιάς με τα ξυλά τα οποία έπρεπε πρώτα να γίνουν κάρβουνα και κατόπιν να μπει το σκεύος με τα αυγά. Η αναλογία των υλικών (χρώμα βαφής, αλάτι- ξύδι ) είχαν την δική τους σημασία για την καλή βαφή των αυγών. Μετά το βάψιμο ακολουθούσε ο καθαρισμός με ειδικό πανί. Εκτός από τα αυγά που ήταν για τις Αυγομαχίες, ένα από τα οποία προορίζονταν για το βαπτιστικό και το οποίο πήγαινε την άλλη μέρα με αλλά δώρα όπως το τσουρέκι η λαμπάδα, ακόμα αυγά βάφονταν και για την οικογένεια από τα οποία διαλέγονταν τα πιο γέρα και δίνονταν στο κάθε μέλος της οικογένειας. Οι πρώτες αυγομαχίες ήταν αυτές όπως είναι το έθιμο λίγο μετά την Ανάσταση. Εκεί γίνονταν η πρώτη πρόβα και οι πρώτες «αψιμαχίες».
Την ημέρα του Πάσχα.
Το πρωί του Πάσχα γύρω στης 10 η ώρα άρχιζε ο κόσμος να μαζεύεται στην πλατεία του χωριού. Το τι πραγματικά γίνονταν όπως λένε οι κάτοικοι είναι δύσκολο να περιγραφεί. Τα πειράγματα και τα επιφωνήματα έδιναν χρώμα πραγματικού πανηγυριού κάθε φορά που εμφανίζονταν ένας από τους συμμετέχοντες. Η πλατεία γεμάτη από κόσμο. Η αγωνία στο κατακόρυφοι και οι προβλέψεις για το ποιος θα είναι νικητής έπαιρναν και έδιναν. Όλα ήταν έτοιμα και τα κόκκινα αυγά ήταν στην διάθεση των διαγωνιζομένων. Με το "Χριστός Ανέστη" και την ανταπόδοση "Αληθώς Ανέστη" ξεκινούσε η ''μάχη'' για το ποιος θα βγει νικητής. Μεγάλος νικητής ήταν εκείνος που θα έσπαγε τα περισσότερα αυγά με ένα αυγό τα οποία μετά δίνονταν στους παραβρισκόμενους. Η όλη εικόνα όπως λένε οι παλαιότερη ήταν ανεπανάληπτη, εικόνα που στις μέρες μας είναι δύσκολο να βιώσουμε και να ζήσουμε.
Οι πρωταγωνιστές.
Πρόσωπα που άφησαν την σφραγίδα του στο έθιμο των αυγομαχιών στην Νυμφόπετρα ήταν ο Χαράλαμπος Γιαννακίδης, ο Κώστας Κουτουξής ο Πέτρος Θεοδωρίδης οι αδελφοί Τακματζίδη και Λαμπριανίδη. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κώστας Κουτουξής οι αυγομαχίες είχαν άτυπους κανόνες που δεν έπρεπε να τους παραβιάσει κανένας και αυτό κατά κανόνα τηρούνταν. Υπήρχαν και οι δολοπλόκοι αλλά αυτοί ήταν λίγοι και απομονώνονταν. Ο κ. Τάσος Τακματζίδης ένας από του συμμετέχοντες στις αυγομαχίες, μας είπε: '' Εκτός από τον κλασικό τρόπο που είχαμε για το τσούγκρισμα των αυγών δηλαδή μύτη με μύτη είχαμε και τους κυλιόμενους αγώνες. Πώς διεξάγονταν οι αγώνες; Πηγαίναμε σε κατηφόρα και ο ένας έβαζε το αυγό του σε απόσταση 3 περίπου μέτρων και ο άλλος το άφηνε να κυλήσει στην κατηφόρα. Αν χτυπούσε το αυγό το κέρδιζε. Σε περίπτωση όμως που δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο έχανε''.  Για το μυστικό και την επιλογή του γερού αυγού ο Χαράλαμπος Γιαννακίδης έλεγε σε όσους τον ρωτούσαν:'' Πρέπει το αυγό να έχει ψηλό ήχο. Όσο ποιο ψιλό ήχο έχει τόσο ποιο δυνατό είναι. Αυτό για να το πετύχεις πρέπει να έχεις καλό αυτί όπως λέμε και η δοκιμή να γίνεται σε σταθερό και καλό δόντι''.
Δυο κάτοικοι θυμούνται.
Ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης κάτοικος Νυμφόπετρας θυμάται. "Ήμουν νέος τότε. Θυμάμαι την αγάπη που υπήρχε μεταξύ των ανθρώπων. Στις γιορτές όλοι βοηθούσανε ο ένας τον άλλον για να μην νιώθει άσχημα κανένας. Την μέρα του Πάσχα στην πλατειά γίνονταν πραγματικό πανηγύρι. Όλοι μαζεύονταν για να τσουγκρίσουν τα αυγά αλλά και να δουν ποιος θα έσπαγε τα ποιο πολλά αυγά''. Άλλα χρόνια εκείνα, υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινίδης. ''Μπορεί να υπήρχε φτώχια αλλά οι άνθρωποι ήταν δεμένοι και αγαπημένοι. Δεν υπήρχε ο φθόνος και η ζήλια που υπάρχει σήμερα'' κατέληξε. Η κ. Μαρία Τακματζίδου μας είπε: ''Λυπάμαι που τόσο ωραία έθιμα χάνονται. Σε αλλά γειτονικά μας κράτη προβάλουν καθημερινά τις παραδόσεις τους και εμείς εδώ δεν κάνουμε τίποτα για να τις κρατήσουμε. Εύχομαι οι νέες γενιές να κρατήσουν τα ήθη και έθιμα μας. Εμείς που ζήσαμε από παιδιά τις παραδόσεις μας συγκινούμαστε όταν γυρίζει ο νους μας πίσω''. Ευχή όλων μας είναι οι παραδόσεις μας να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από όλους.







Των Ελλήνων οι κοινότητες.. εόρτασαν με υπερηφάνεια την 25η Μαρτίου.


Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια οι Έλληνες του εξωτερικού γιόρτασαν την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό το 1821. Σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχει Ελληνισμός τιμήθηκε με τον πρέποντα σεβασμό η εθνική εορτή. Παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές συμμετείχαν στις κατά τόπους εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν τοπικοί σύλλογοι. Οι Έλληνες του εξωτερικού κρατούν μέσα στην ψυχή τους βαθιά ριζωμένες αξίες και ιδανικά της φυλής μας ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από εκδήλωση παιδιών για την εθνική εορτή στην Γερμανία.

Έργα ασφαλτόστρωσης στη Θεσσαλονίκη

Έργα ασφαλτόστρωσης θα πραγματοποιηθούν, από την Τρίτη 6 Απριλίου έως την Πέμπτη 8 Απριλίου, σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η αντιδημαρχία Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην ασφαλτόστρωση της οδού Κυριακίδη, από το ύψος της Αγίου Δημητρίου μέχρι και την Γ΄ Σεπτεμβρίου, στον κόμβο της οδού Δελφών με τη Γρηγορίου Ε΄, στη συμβολή της Δελφών με την 28ης Οκτωβρίου και στη συμβολή της Παπάφη με την Κλεάνθους.

Άνοιξαν τα Τέμπη

Δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία, στις 12 ακριβώς το μεσημέρι, η κοιλάδα των Τεμπών με εκατοντάδες ΙΧ αυτοκίνητα, αλλά και φορτηγά να έχουν «παραταχθεί» από νωρίς και στις δύο εισόδους και να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές, το σήμα εκκίνησης για να την διασχίσουν. Μάλιστα, επειδή βρισκόταν από νωρίς εκεί, οι οδηγοί είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται ζητώντας να ανοίξουν τα Τέμπη νωρίτερα.

Ήταν πρώτη Απριλίου - Της ΕΟΚΑ η αρχή

Μέρα μνήμης και θύμησης για τον ωραίο Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Αποτίουμε φόρο τιμής στα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ, που έδωσαν το άλικο αίμα τους για Ελευθερία και Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Με αρετή και τόλμη πολέμησαν τους Βρετανούς και έδωσαν ανεπανάληπτα παραδείγματα ανδρείας και θυσίας. Τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, ενώ κατευθύνονταν προς την αγχόνη, κρατώντας ελληνική σημαία, τραγουδούσαν και φώναζαν συνθήματα. Σε μια εποχή, που κάποιοι θέλουν να αλλάξουν την ιστορία μας και να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις ιστορικές στιγμές του αγώνα της ΕΟΚΑ και τις θυσίες των παιδιών της. Λαοί, όμως, που ξεχνούν την ιστορία τους, δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον. Κι εμείς δεν ξεχνούμε... Θυμόμαστε και τιμούμε αυτούς που έγραψαν το έπος της ΕΟΚΑ και άφησαν τρανά παραδείγματα ανδρείας και πίστης στην πατρίδα τους. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους, με την υπόσχεση ποτέ να μην τους προδώσουμε.
Ήταν πρώτη Απριλίου
Της ΕΟΚΑ η αρχή
Που ακούστηκε στην Κύπρο
Η φωνή του Διγενή
Και στον ήχο στης φωνής του
Έτρεξε η λεβεντιά
Για να δώσουνε τη μάχη
Εις της Κύπρου τα βουνά
http://cyprusactionnetwork.org/eoka_hellenic_patriotic_news

Νέο blog στο διαδίκτυο με τίτλο LAGADAS.NET

ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.LAGADAS.NET, H ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ 13 ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία

Μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στο Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη .

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του στη Νομαρχία αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης ενόψει των ημερών του Πάσχα.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συνεχάρη τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία τους αυτή και δέχθηκε ένα καλάθι με πασχαλινά αυγά και τσουρέκια που του προσέφεραν.

Ανακοίνωση απο τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Φορτίο βάρους 16000 kg, με μαύρες ελιές σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, απερρίφθη, γιατί από τον ποιοτικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, στις 29-3-2010, διαπιστώθηκε ότι το προϊόν παρουσίαζε ποιοτικά ελαττώματα συνολικά πάνω από 30% κατά βάρος, ήτοι ελιές προσβεβλημένες από δάκο, (νύγματα, αβγά, προνύμφες) και με ελαττώματα επιδερμίδας.Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο, μη σύμφωνο με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, δεν επετράπη η εισαγωγή του και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το φορτίο να μην διατεθεί στην αγορά της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Την Μεγάλη Πέμπτη.


Την Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνονται στην Εκκλησία μας, τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη. Όπως μας αναφέρουν τα Ευαγγέλια, ο Χριστός θέλησε πριν θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων, να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του. Ο δείπνος αυτός είναι ο γνωστός μας Μυστικός Δείπνος. Έλαβε χώρα σε ένα υπερώο (σε ένα πατάρι δηλαδή) κάποιου σπιτιού της Ιερουσαλήμ, στο οποίο κρυφά συνέφαγαν οι μαθητές και ο Ιησούς. Πριν ξεκινήσει ο Δείπνος, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Αυτό ήταν μια ενέργεια που έκαναν οι δούλοι της εποχής. Δηλαδή πριν από το φαγητό, έπλεναν τα πόδια των κυρίων τους. Με την πράξη του αυτή ο Ιησούς θέλησε να διδάξει τους μαθητές του και, μέσω αυτών, όλους τους ανθρώπους να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το γεγονός αυτό έχει λάβει στις μέρες μας το όνομα Ιερός Νιπτήρας. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, γίνεται αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.



Ευχές από την ΟΝΝΕΔ Κορινθίας

Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας εύχεται ολόψυχα σε όλες και όλους
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
με υγεία, φώτιση, προκοπή, ελπίδα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Τα «Ε.Ν.» ευχαριστούν την ΟΝΝΕΔ για τις ευχές και την όμορφη εικόνα που μας έστειλαν

Απόφαση ΠΑΣΕΓΕΣ κινητοποιεί τους αγρότες του Λαγκαδά

Για «αποκλεισμό» της επαρχίας Λαγκαδά από τη διαχείριση κοινοτικών πόρων, αφού αυτή πλέον περνάει από τα χέρια της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης - μετά από απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ- διαμαρτύρονται οι αγρότες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, έκλεισαν τους δρόμους από τις 9:30 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 31 Μαρτίου που οδηγούν στην Καβάλα. Πρόκειται για την Εγνατία Οδός στο ύψος του Προφήτη Λαγκαδά και την παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της Γερακαρού και του Σχολαρίου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά, οι οποίοι επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν μ’ αυτόν τον τρόπο για την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ να αφαιρέσει από την Ένωσή τους τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για "μεθόδευση" της ΠΑΣΕΓΕΣ να στραγγαλίσει τις υγιείς οργανώσεις. Σύμφωνα με τους αγρότες, ο «αποκλεισμός» αυτός έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος των κονδυλίων. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότερα από 200 τρακτέρ με περίπου 350 αγρότες και αναμένεται να κρατήσουν κλειστούς τους δρόμους τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Σύμφωνα με τον κ. Λ. Ιορδανίδη, επικεφαλής των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 2:30το μεσημέρι προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία της κινητοποίησης.


Το μεσημέρι ανοίγουν τα Τέμπη

Στις 12 το μεσημέρι επρόκειτο να ανοίξουν τα Τέμπη. Οι οδηγοί όμως πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή αφού η κυκλοφορία θα γίνεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και τα έργα αποκατάστασης του δρόμου από τις κατολισθήσεις του Δεκεμβρίου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πράγματι, με το Σουμάχερ γνωριστήκαμε πριν 3 χρόνια στο Καραϊσκάκη όμως δεν θα προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα είναι πρωταπριλιά και καλό είναι να μη χάνουμε το χιούμορ μας. Δύσκολες μέρες περιμένουν την Ελλάδα και θα μας χρειαστεί. Σήμερα όμως είναι και Μεγάλη Πέμπτη. Μια μέρα που στέλνει το μήνυμα της ταπείνωσης και της πίστης σε όλους μας, απλούς πολίτες και πολιτικούς. Και να μην ξεχνάμε ότι μετά τη Σταύρωση, έρχεται η Ανάσταση.
Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους και στην Ελλάδα μας Καλή Ανάσταση!»