Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του νέου κόμβου της Εγνατίας Οδού.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του κόμβου εισόδου – εξόδου που θα συνδέει την Εγνατία Οδό με τα Λουτρά του Λαγκαδά. Τα συνεργεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε προχωρούν σε εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες αναμόρφωσης, ανάταξης και προετοιμασίας του εδάφους ώστε η νέα οδική αρτηρία να κατασκευαστεί πάνω σε γερά «θεμέλια». Σύμφωνα με τα σχέδια και το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, ο κόμβος θα είναι ανισόπεδος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Σύσκεψη φορέων για την προστασία της λίμνης Βόλβης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των ιχθύων.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απαγόρευσης ενάσκησης επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας στη λίμνη Βόλβη κατά τους μήνες Μάρτιο-Μάιο προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ψαριών, η Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης συγκαλεί σύσκεψη για το συντονισμό της φύλαξης της λίμνης κατά την αναπαραγωγική περίοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010, στο Δημοτικό Κατάστημα της Μαδύτου, στις 12:00' μ.μ., παρουσία της αρμόδιας Αντινομάρχη Ανθής Πορφυριάδου. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των αρμοδίων αστυνομικών τμημάτων, της Αγρονομίας, οι Δήμαρχοι, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και οι αλιείς, με σκοπό την καλύτερη δυνατή φύλαξη-εποπτεία της λίμνης κατά την περίοδο απαγόρευσης της αλιείας. Σημειώνεται ότι η φετινή περίοδος απαγόρευσης της αλιείας ξεκινά στις 29 Μαρτίου 2010 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2010, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (υπ’ αριθ.: 14/946/18-03-2010).

Κύβος του Rubik για τυφλούς!

Τα τυφλά άτομα μπορούν πλέον να διασκεδάζουν με ένα παιχνίδι που εδώ και πολλά χρόνια έχει κατενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους χωρίς προβλήματα όρασης. Αναφερόμαστε στον κύβο Rubik, ο οποίος διατίθεται πλέον και στη γραφή Μπράιγ. Τα πλακίδια του κύβου, αντί να έχουν διαφορετικά χρώματα, έχουν πάνω τους τις ανάγλυφες κουκκίδες της γραφής Μπράιγ. Ο νέος κύβος διατίθεται από την εταιρεία Yanko Design και δημιουργήθηκε από το σχεδιαστή Konstantin Datz. Ενας παλαιότερος κύβος Rubik που είχε κατασκευαστεί για τους τυφλούς αποτελούνταν από πλακίδια που είχαν υλικά διαφορετικής υφής, όπως πέτρα, λάστιχο, ξύλο, μέταλλο, πλαστικό και ύφασμα.
DIADROMI

Στον Προφήτη του δήμου Εγνατίας αναβιώνουν το έθιμο με τις Λαζαρίνες.


Ανήμερα των Βαΐων τα παιδιά του Προφήτη του δήμου Εγνατίας αναβιώνουν το έθιμο με τις Λαζαρίνες. Μετά την εκκλησία ομάδες κοριτσιών ανά τέσσερα άτομα φορώντας γιορτινά ρούχα και μια πολύχρωμη μαντίλα στους ώμους, κρατώντας στο χέρι το καλαθάκι στολισμένο με λουλούδια της άνοιξης περιδιαβαίνουν τις γειτονιές και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου. Σε κάθε σπίτι συμφώνα με την παράδοση τα παιδιά τραγουδούν με διάφορες παραλλαγές και τραγούδια που αναφέρονται στον ξενιτεμένο, στον ελεύθερο γιο η την κόρη η στον σπιτονοικοκύρη. Οι νοικοκυρές υποδέχονται τα παιδιά με ιδιαίτερη χαρά δίνοντας αυγά και διάφορα φιλοδωρήματα. Ανήμερα του Λαζάρου σε πολλά χωριά της Μακεδονίας τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου το πιο γνωστό είναι : Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια. Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι ήρθε η μάνα σου από την Πόλη σου ’φερε χαρτί και κομπολόι (καλαμάρι)..
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το έθιμο της Χελιδόνας.