Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Φορολογικό νομοσχέδιο - Αλλαγές στις αρχικές ρυθμίσεις για την τόκους στεγαστικών δανείων και αποζημιώσεων απολύσεων

Αλλαγές στις αρχικές ρυθμίσεις για την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φόρο καθώς και για τη φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, θα προβλέπει το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Σε ότι αφορά τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας η διάταξη που προβλέπει ότι θα εκπίπτει το 20% αυτών από το φόρο θα τεθεί σε ισχύ για τα δάνεια που ελήφθησαν από το 2009 και στο εξής. Σε ότι αφορά τη φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καθιερώσει υψηλό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα πάνω από τα 50.000 ευρώ, ενώ ο φορολογικός συντελεστής 40% θα ισχύει για το τμήμα των αποζημιώσεων πάνω από 200.000 ευρώ.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αλιείας για την απαγόρευση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής ενάσκησης αλιείας στη λίμνη Βόλβη

Με απόφαση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και εντολή της αρμόδιας Αντινομάρχη Ανθής Πορφυριάδου, η Διεύθυνση Αλιείας-Τμήμα Εσωτερικών Υδάτων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την απαγόρευση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής ενάσκησης αλιείας στη λίμνη Βόλβη, στον ποταμό Ρήχιο και σε όλα τα ρέοντα ύδατα που εκβάλουν στη λίμνη Βόλβη, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία, καθώς και την ανάγκη προστασία της αναπαραγωγής των ειδών της ιχθυοπανίδας της λίμνης Βόλβης και τις αναφορές αλιευτικών φορέων για την ασκούμενη πίεση στους πληθυσμούς της λίμνης Βόλβης, οι γονάδες των οποίων έχουν ωριμάσει και πλησιάζουν στα αβαθή των ακτών της λίμνης για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αλιείας ανακοινώνει τα εξής:
1. Απαγορεύουμε την επαγγελματική και ερασιτεχνική ενάσκηση αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων ζώων για προστασία της αναπαραγωγής τους, με κάθε μέσο και εργαλείο, από την 29η Μαρτίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 08.00 π.μ. μέχρι και την 21η Μαΐου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00 π.μ. μέσα στη λίμνη Βόλβη και σε όλα τα ρέοντα ύδατα (δηλαδή ρυάκια, ποτάμια, χείμαρροι) που καταλήγουν άμεσα στη λίμνη και σε απόσταση όχι μικρότερη από τριών χιλιάδων (3000) μέτρων από το σημείο εκβολής τους στη λίμνη (η απόσταση αυτή μετρείται κατά μήκος της κοίτης των ανωτέρω).
Στην ανωτέρω απαγόρευση περιλαμβάνεται ο Ρήχιος ποταμός καθ΄ όλο το μήκος του, από τη λίμνη Βόλβη μέχρι την εκβολή του, στο Στρυμωνικό κόλπο.
2. Όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της λίμνης Βόλβης, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις όχθες της λίμνης σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα, με ευθύνη των αλιέων.
3. Κατά παρέκκλιση της παρούσας, επιτρέπεται η αλιεία: α) Για τρεις ημέρες μέσα στον μήνα Απρίλιο και σε καθορισμένες ημέρες από την Διεύθυνση Αλιείας από συγκεκριμένους αλιείς, με επίβλεψη του αρμοδίου τμήματος, με σκοπό τη συλλογή μέχρι 50 γεννητόρων Κυπρίνου (αρσενικών και θηλυκών) για τη φυσική ενίσχυση της αναπαραγωγής του είδους, β) Για τη διενέργεια της μηνιαίας εφάπαξ δειγματοληψίας στις 20 Απριλίου 2010 (+ ή – πέντε ημέρες) σύμφωνα με την άδεια διενέργειας πειραματικής δειγματοληψίας αριθ απόφασης 8251/2-11-09 Γ. Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
4. Την εφαρμογή της παρούσας αναθέτουμε στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής.
5. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται με τις ισχύουσες διατάξεις.