Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Γενικώς, κριτική...


Αν το ζητούμενο είναι η κριτική για την κριτική, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι στις μέρες του η Ελλάδα έσπασε τα ευρωπαϊκά ρεκόρ των spread. Αλλά, με εξαίρεση τους πέντε μήνες που χρειάστηκε το ΠΑΣΟΚ μέχρι να πείσει τον εαυτό του ότι το να ζεις με δανεικά δεν είναι ούτε σοσιαλιστική ούτε φιλολαϊκή πολιτική, αυτά τα πράγματα δε στέκουν έστω στα κομματικά καφενεία. Εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πεισθούν ότι αυτοί οι πέντε μήνες έκαναν την Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια Καΐρου -ενώ αλλιώς θα διαπραγματευόμασταν για επιτόκια Βερολίνου. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα αν το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε διάθεση να συναινέσει στις απολύτως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα εμπόδιζαν τα πράγματα να φτάσουν μέχρις εδώ. Ασφαλώς δεν ήταν. Μια «Ολυμπιακή» κατάφερε να αποκρατικοποιήσει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ότι, μόλις γινόταν κυβέρνηση, θα την αγόραζε πάλι, ώστε οι φορολογούμενοι να συνεχίσουν να πληρώνουν ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Η ρητορεία εκείνων των ημερών, κάτι ανάμεσα στο λυρισμό για τα «φτερά της Ελλάδας» και στην αγωνιστική καταγγελία για «ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας», θα περάσει στην Ιστορία ως τυπική έκφραση δημαγωγίας και απροθυμίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος να κατανοήσει την πραγματικότητα. Δεν είχε ιδέα το ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας πηγαίνει κατά διόλου; Δεν καταλάβαινε αυτό που καταλαβαίνουν και οι πέτρες σ' αυτήν τη χώρα; Το καταλάβαινε. Αλλά κι εκείνο έκανε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και υποσχόταν όλα σε όλους. Στους λιμενεργάτες του OΛΠ ότι θα ρίξει τους Κινέζους της Cosco στη θάλασσα, στους συμβασιούχους έργου ότι θα τους μονιμοποιούσε και στο εθνικό ακροατήριο ότι το Δημόσιο θα αποκτούσε τον έλεγχο στον ΟΤΕ, πληρώνοντας την Deutsche Telecom με χρήματα που δεν υπάρχουν. Αλλά δεν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία. Και εκείνη ευθύνεται για τις αλλαγές που έμειναν στο συρτάρι. Το ίδιο ισχύει σήμερα αντεστραμμένα. Είτε συναινεί είτε όχι η Νέα Δημοκρατία, από το ΠΑΣΟΚ εξαρτάται αν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αποδεικνύονται αναγκαίες, περισσότερο από ποτέ. Εκτός αν έχουν αντιρρήσεις ο Παπουτσής, ο Σκανδαλίδης, ο Παναγιωτακόπουλος και οι άλλοι που ανέλαβαν να εκφράσουν την «ψυχή του κινήματος». Γιατί, κακά τα ψέματα! Το πρόβλημα γα το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι το ΠΑΣΟΚ.
Του Μακη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφορο»

ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Στο εδώλιο οι έμποροι ανθρώπων

“Είμαι Βούλγαρος, πολύ φτωχός, και κάποιοι άλλοι Βούλγαροι με έχουν βγάλει στα φανάρια και με εκμεταλλεύονται, με δέρνουν. Μπορώ να δείξω το σπίτι τους, για να τους πιάσετε, γιατί είναι κακοί”.
Αυτό το σημείωμα, που παρέδωσε 46χρονος ανάπηρος επαίτης σε αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, ξετύλιξε το κουβάρι κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, που δρούσε σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Ένα ζευγάρι, εκ των οποίων ο άντρας διαφεύγει και αναζητείται, και ένας 53χρονος Βούλγαρος κατηγορούνται πως έστησαν το δίκτυο με άγνωστους ομοεθνείς τους στη Βουλγαρία, “αγοράζοντας” αντί 1.000 λέβα (500 ευρώ) ανάπηρους, που τους ανάγκαζαν να ζητιανεύουν εισπράττοντας τα χρήματα που είχαν, με αντάλλαγμα άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε εγκαταλειμμένα σπίτια της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις αλλοδαποί παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για εμπορία ανθρώπων και ληστεία.
Τον εντόπισε οδηγός Ι.Χ.
Η υπόθεση αποκαλύφτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οδηγός αυτοκινήτου τηλεφώνησε στην αστυνομία, λέγοντας πως ένας ανάπηρος που επαιτούσε στη διασταύρωση των οδών Βούλγαρη και Κ. Καραμανλή κινδύνευε να παρασυρθεί από αυτοκίνητα. Όταν έφτασαν στο σημείο, ο 46χρονος ανάπηρος τους έδωσε το σημείωμα, υποδεικνύοντας τον 53χρονο ομοεθνή του, που βρισκόταν στην άλλη γωνία και επιτηρούσε τις κινήσεις του. Από την έρευνα προέκυψε πως ο 46χρονος είχε έρθει μόνος του στην Ελλάδα, αλλά τα μέλη του κυκλώματος τον χτυπούσαν αρπάζοντας τα χρήματα που είχε, για να αλλάξει πιάτσα, γι’ αυτό ζήτησε από διερμηνέα της βουλγαρικής να του γράψει το σημείωμα. Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύονταν 61χρονο ανάπηρο με κομμένα πόδια, τον οποίο “αγόρασαν” από τη Βουλγαρία, όπου επίσης είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων. Ο 61χρονος αποκάλυψε πως οι ομοεθνείς του τον βασάνιζαν, ειδικά στις περιπτώσεις που τα έσοδα από την επαιτεία ήταν λιγότερα από 150 ευρώ ημερησίως. “Κατά σύστημα χρησιμοποιούσαν ανάπηρους συμπατριώτες τους, προκειμένου να ζουν οι ίδιοι παρασιτικά, εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία των άλλων και τα φιλάνθρωπα αισθήματα των πολιτών”, επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Κ.Κ.
«Μακεδονία»

Η ψαρότρατα

Η ψαρότρατα "Φρατζέσκος" της ομώνυμης ψαροταβέρνας της Περίσσας, στα ανοικτά του Περίβολου της Σαντορίνης, περικυκλωμένη από γλάρους... Πρέπει να ήταν καλή ψαριά...
Klearchos Guide to the Galaxy

Σκουλήκια σε αυτοκίνητο

Είναι σίγουρο ότι ο άτυχος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου όταν θα επέστρεφε μετά από λίγες μέρες και θα έβλεπε αυτή την κατάσταση του αυτοκινήτου του θα πάθαινε  σοκ. Οπότε την επόμενη φορά θα σκέπτονταν που θα το αφήσει.
allday-news.blogspot.com/

Επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Υπουργό Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την Ακτοπλοϊα

Επιστολή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη έστειλε ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης. Με την επιστολή, ο κ. Ψωμιάδης ζητά να περιληφθούν στην πρόσκληση για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας «επαρκείς (σε πυκνότητα και ποιότητα) γραμμές σύνδεσης με όλα τα νησιά του Αιγαίου (Β. Σποράδες, Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος, Σάμος-Ρόδος-Κως, Κρήτη, Κυκλάδες), λαμβάνοντας υπόψη και το επιπρόσθετο πρόβλημα των Τεμπών που δυσχεραίνει την πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά».


Ανακοίνωση απο τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι η υπηρεσία διοργανώνει συγκέντρωση-ομιλία με θέμα «Ενεργειακές καλλιέργειες-εναλλακτικές καλλιέργειες», που θα γίνει την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010, στις 10:30' το πρωί, στην Άσσηρο (αίθουσα Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασσήρου).

Πρόγραμμα Λειτουργίας Δημοτικού Γυμναστηρίου Νυμφόπετρας

Ο Δήμος Εγνατίας ανακοινώνει ότι η λειτουργία του Δημοτικού Γυμναστηρίου Νυμφόπετρας ξεκίνησε από 16 Μαρτίου 2010 και το πρόγραμμα λειτουργίας έχει ως εξής:
Τρίτη
15.30 μ.μ. - 16.15 μ.μ. (1ο γκρούπ γυναικών)
16.15 μ.μ. - 17.00 μ.μ. (2ο γκρούπ γυναικών)
Πέμπτη
17.00 μ.μ. - 17.45 μ.μ. (1ο γκρούπ γυναικών)
17.45 μ.μ. - 18.30 μ.μ. (2ο γκρούπ γυναικών)
18.30 μ.μ. - 20.00 μ.μ. (Γκρούπ ανδρών)
Σάββατο
16.00 μ.μ. - 16.45 μ.μ. (1ο γκρούπ γυναικών)
16.45 μ.μ. - 17.30 μ.μ. (2ο γκρούπ γυναικών)
17.30 μ.μ. - 19.00 μ.μ. (Γκρούπ ανδρών)

Αγώνες μότο στον Προφήτη του δήμου Εγνατίας.


Επιτυχία σημείωσαν οι αγώνες Μότο που διοργάνωσε ο Μοτοσικλετιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Μ.Ο.Θ.) στην περιοχή «ΝΕΜΠΙ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Προφήτη, Ευαγγελισμό και Σχολάρι του Δήμου μας. Από νωρίς το πρωί οι τέντες ήταν στημένες , οι αγωνιζόμενοι στις θέσεις τους και μέχρι τελευταία στιγμή ετοίμαζαν τις μοτοσικλέτες τους περιμένοντας με ανυπομονησία την εκκίνηση του αγώνα. Παρόντες επίσης και άξιοι συγχαρητηρίων ήταν οι άνθρωποι του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. Παρά το τσουχτερό κρύο η προσέλευση των θεατών ήταν μεγάλη για να παρακολουθήσουν τους αγωνιζόμενους που με μοτοσικλέτες MX & ENDURO όργωσαν στην κυριολεξία την πίστα. Η καλά διαμορφωμένη πίστα, η απαιτητική ειδική διαδρομή, η καλή κατάσταση και στρατηγική των αγωνιζομένων έκαναν τους ENDURAΔΕΣ να απολαύσουν τον αγώνα. Ο αγώνας κράτησε περισσότερο από 4 ώρες και προσέφερε αξέχαστο θέαμα στους παρευρισκόμενους. Από τα 48 ζευγάρια που αγωνίστηκαν ξεχώρισαν τα παρακάτω δέκα ζευγάρια.
1. ΤΡΙΓΚΑΣ - ΤΣΑΚΑΤΣΩΝΗΣ 2. ΠΑΥΛΙΔΗΣ - ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 3. ΣΙΑΦΑΡΗΚΑΣ - ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ 4. ΣΚΟΔΡΑΣ - ΠΡΑΣΟΣ 5. ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - ΘΕΡΡΙΟΣ 6. ΤΡΑΤΖΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΑΣ
7. ΔΑΡΓΙΝΑΚΗΣ - ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ 8. ΚΑΠΑΓΕΡΙΔΗΣ - ΦΙΛΟΓΛΟΥ 9. ΖΕΡΒΑΣ - ΔΗΜΟΥ 10. ΚΑΛΑΒΡΗΝΟΣ - ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους αγωνιζόμενους και σε όσους κουράστηκαν για να περάσουμε μια μοναδική Κυριακή και πιστεύουμε ότι το PARTNERS SCRAMBLE EXTREME θα συνεχίσει να διοργανώνεται και να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο.
Πηγή Δήμος Εγνατίας.


Στον Προφήτη του δήμου Εγνατίας τα έθιμα καλά κρατούν.


Μετά το έθιμο της χελιδόνας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου από τα παιδιά του σχολείου του Προφήτη και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης όπου τα παιδιά , την προηγούμενη ημέρα, κατασκευάζουν ένα κλουβί και στην κορυφή του τοποθετούν ένα ομοίωμα χελιδόνας που με ένα σύστημα μπορεί και περιστρέφεται. Επίσης στολίζουνε με λουλούδια ένα καλάθι για να τοποθετούνε μέσα τα αυγά που δίνουν οι νοικοκυρές. Τα παιδιά περνάνε από κάθε σπίτι όπως και από τον άρχοντα του χωριού που σήμερα εκπροσωπείται από τον δήμαρχο, τραγουδώντας: Άμα χελιδόνα έρχεται από τη μαύρη θάλασσα θάλασσα επέρασε πυργολί τη μέλησε. Έκατσε και λάλησε Μάρτη, Μάρτη μου καλέ Φεβρουάρη φοβερέ ποιον δρόμο έμαθες; Έμαθα τα γράμματα, γράμματα βασιλικά. Όρνιθα και πέντε αυγά, δώστε μας τα πέντε αυγά. Κρατήστε σεις την όρνιθα να γεννάει και να κλωσάει, και να σέρνει τα πουλιά, και εύχοντας σε όλους ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ... Και του χρόνου! Ένα άλλο έθιμο είναι οι Λαζαρίνες. Την ημέρα του Λαζάρου τα παιδιά του χωριού θα πραγματοποιήσουν το έθιμο με τις Λαζαρίνες. Με ένα καλαθάκι στο χέρι και στολισμένο με λουλούδια της άνοιξης θα γυρίσουν το χωριό τραγουδώντας τραγούδια που σχετίζονται με την ανάσταση του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές υποδέχονται τα παιδιά με ιδιαίτερη χαρά δίδοντας φιλοδωρήματα. Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το έθιμο της χελιδόνας και την επίσκεψη των παιδιών στον δήμαρχο κ. Ρετζέπη Αστέριο του δήμου Εγνατίας.

Αλλάζει χρώμα η λίμνη Κορώνεια.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην εικόνα της λίμνης Κορώνειας τις τελευταίες ημέρες. Τον Περασμένο Νοέμβριο όταν επισκεφτήκαμε την λίμνη η εικόνα ήταν απογοητευτική ενώ σήμερα φαίνονται ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης. Αν η αλλαγή είναι συγκυριακή λόγο των πολλών βροχοπτώσεων του φετινού χειμώνα η όχι θα δείξει ο χρόνος. Το στοίχημα για την σωτηρία της Λίμνης για να κερδηθεί θέλει πολύ αγώνα ακόμα όμως όσοι συμμετέχουν για την σωτηρία της αισιοδοξούν μαζί τους αισιοδοξούν και οι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχουν και αυτοί που αμφιβάλουν για την «ανάσταση» της νεκρής λίμνης, με βασικό επιχείρημα ότι ο πυθμένας της λίμνη βρίθει χημικών καταλοίπων χωρίς δυνατότητας αναζωογόνησης. Πρέπει υποστηρίζουν ο πυθμένας να καθαριστεί για να υπάρξει ζωή. Πάντως τα δυο φωτογραφικά στιγμιότυπα μαρτυρούν την σημαντική αλλαγή στην εικόνα της λίμνης