Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Ξεχείλισε η οργή των κατοίκων στα Τέμπη

Προθεσμία δύο εβδομάδων, πριν προχωρήσουν σε αποκλεισμό του οδικού άξονα από τον οποίο εδώ και τρεις μήνες διοχετεύεται η κυκλοφορία, μετά το κλείσιμο των Τεμπών, δίνουν στην κυβέρνηση επιχειρηματίες, κάτοικοι και φορείς των τεσσάρων δήμων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι στη μία χθες το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών, στο ύψος του σταθμού της Ραψάνης.
Του Άγγελου Ν. Βάσσου στην «Μακεδονια»
Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν επί μία ώρα το δίκτυο, ενώ ανέβηκαν και στον προαστιακό, που είχε σταματήσει, για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τα αιτήματά τους. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το παρατεινόμενο κλείσιμο της εθνικής οδού στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Ειδικά για τις περίπου 3.000 επιχειρήσεις (τόσο στην κοιλάδα των Τεμπών, όσο και σε περιοχές της κοινότητας Αμπελακίων και των δήμων Ευρυμενών, Κάτω Ολύμπου, Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου), αλλά και για τους κατοίκους και τους φορείς, οι συνέπειες από το κλείσιμο των Τεμπών είναι καθοριστικές. Μηδενική δραστηριότητα, άδεια καταστήματα και ταμεία και καμία επίσημη ενημέρωση, όπως υποστηρίζουν, σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τελικώς τα Τέμπη. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα απέστειλαν το τρίτο(!) κατά σειρά υπόμνημά τους προς το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας να μάθουν πότε θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία. Εξακολουθούν, ωστόσο, να μην έχουν πάρει απάντηση...
“Δεν πάει άλλο!”
“Έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω”, τονίζει, μιλώντας στη “Μ”, ο δήμαρχος Ευρυμενών, Δημήτριος Τσιτσές. “Η κατάσταση που βιώνουμε εδώ και τρεις μήνες -χωρίς να μπορεί να μας πει κάποιος πότε θα επιλυθεί- μάς έχει οδηγήσει σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Στις αποθήκες σαπίζουν τεράστιες ποσότητες από τριφύλλι και σιτάρι, μια που το υπουργείο έχει απαγορεύσει σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων να έρθουν να τις παραλάβουν. Η δουλειά στις επιχειρήσεις της περιοχής έχει ʽπαγώσειʼ, γεγονός που τις αναγκάζει να απολύουν ή να θέτουν σε υποχρεωτική άδεια τούς υπαλλήλους τους. Ακόμη και οι ξενοδοχειακές μονάδες, από τα παράλια της Λάρισας μέχρι την Πιερία, απειλούνται με λουκέτο: με το Πάσχα προ των πυλών, οι κρατήσεις φέτος δεν ξεπερνούν το 7%-10%, τη στιγμή που την αντίστοιχη περυσινή περίοδο δεν έβρισκες άδειο δωμάτιο. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες: ακόμη και για την προμήθεια καθημερινών εφοδίων αναγκαζόμαστε να επιβαρυνόμαστε με 15%-20% επιπλέον κόστος, το οποίο πληρώνουμε από την τσέπη μας. Για να σου φέρουν, ας πούμε, μια τηλεόραση που αγόρασες από τη Λάρισα θα πρέπει να πληρώσεις επιπλέον 50 ευρώ, ενώ με τα Τέμπη ανοιχτά σού την παρέδιδαν δωρεάν... Νιώθουμε αποκλεισμένοι και χωρίς στήριξη από το κράτος. Ακόμη και από ιατροφαρμακευτικής πλευράς, στο Στόμιο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, δεν έχουμε όμως γιατρό ή νοσοκόμα! Έρχεται ένας αγροτικός ιατρός για μόλις δύο ώρες την ημέρα. Αν είσαι τυχερός και αρρωστήσεις σʼ εκείνο το δίωρο, έχει καλώς…”.
“Έχουμε φτάσει πλέον στα όριά μας”, τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του συντονιστικού των κατοίκων (και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας) Γιώργος Μπούρος. “Το υπουργείο μάς είχε διαβεβαιώσει, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, ότι ο δρόμος θα άνοιγε μέχρι το Πάσχα. Με πρόσφατη δική της ανακοίνωση, ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία λέει ότι θα χρειαστούν άλλες 16 εβδομάδες! Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η όποια εταιρεία. Ο δρόμος είναι δημόσιο αγαθό κι εμείς αναγνωρίζουμε ως αρμόδιο να μας δώσει απαντήσεις το υπουργείο Υποδομών. Νιώθουμε πλέον, ωστόσο, ότι μας εμπαίζουν…”.

"Πράσινη" βοήθεια για την Κορώνεια

  •  Υπό την απειλή ευρωκαταδίκης.
  •  Κλείνουν 2.000 παράνομες γεωτρήσεις
Της Φανής Σοβιτσλή στην «Μακεδονια»
Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί η κυβέρνηση, αναφορικά με τα έργα για την αποκατάσταση της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα συναρμόδια υπουργεία, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, επιθυμούν να εκπονήσουν από κοινού σχέδιο για την εξοικονόμηση νερού, ώστε να μειωθεί κατά 25% η άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, μία από τις αιτίες για τον θάνατο της λίμνης. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν στη συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με τη συμμετοχή της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, γραμματέων των υπουργείων και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε να αναληφθεί συντονισμένη δράση και να γίνουν παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τη λειτουργία των 2.000 και πλέον παράνομων γεωτρήσεων στην περιοχή. Θετικό πάντως, για τη διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης που διαχειρίζεται και υλοποιεί τα έργα στη λίμνη, είναι ότι οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν σημαντικό το έργο της ΝΑΘ στην Κορώνεια. Μάλιστα, η κ. Μπατζελή ήταν αυτή που πρότεινε την εκπόνηση σχεδίου για την εξοικονόμηση νερού, μέσω του AGRO 2.2, το οποίο θα μειώσει κατά 25% την άρδευση.
Από την πλευρά του, ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνάντηση, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν εγκληματικές καθυστερήσεις. “Πιστεύω ότι, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα προχωρήσουν τα έργα. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η Κορώνεια δεν είναι θέμα νομαρχίας αλλά θέμα ενότητας”, δήλωσε. Επίσης ζήτησε να συνεχιστούν τα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας, ενημέρωσε τις υπουργούς για το θέμα των βιομηχανικών μονάδων πέριξ της λίμνης, οι οποίες, όπως είπε, έκλεισαν οριστικά, και τόνισε πως, παρά το ότι δεν εμπίπτει στα έργα αρμοδιότητας της ΝΑΘ, κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του αγροπεριβαλλοντικού ζητήματος.