Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο Χαράλαμπος Μητσόγλου από την Νυμφόπετρα ανήμερα της εορτής του πάτησε τα 109 χρόνια.

Ίσως ο μακροβιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα σήμερα πιθανόν να είναι ο κ. Χαράλαμπος Μητσόγλου από την Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης. Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής και ημέρα των γενέθλιων του τον επισκεφτήκαμε στον Ασκό Θεσσαλονίκης όπου διαμένει το τελευταίο διάστημα φιλοξενούμενος της κόρης του. Ο κυρ Χαράλαμπος που γεννήθηκε το 10 Φεβρουαρίου του 1902 μας στο χωριό Ντοούζ Αγά της Πάφρας του Πόντου μίλησε με διαύγεια πνεύματος για την ζωή του στον πόντο και τον ερχομό του στην Ελλάδα. Οι αφηγήσεις του συγκλονιστικές. Οι διωγμοί και οι σφαγές των Ελλήνων, περνούν από το μυαλό του σαν κινηματογραφική ταινία. Διηγείται με ακρίβεια και με χρονολογίες όλα όσα γεγονότα διαδραματιστήκαν στις αλησμόνητες πατρίδες. Είδε την σφαγή των συμπατριωτών του στο Χωριό Σούρμελο, της ορδές του Τοπάλ Οσμάν να καίνε και δολοφονούν χωρίς οίκτο. Είδε να σκοτώνουν τους γονείς του και τους συγγενείς του. Είδε και έζησε την μεγάλη σφαγή στην Πάφρα και πως γλίτωσε αυτός και η οικογένεια από τα μπλόκα των τούρκων. Θυμάται έντονα την φυγή των συμπατριωτών του στα βουνά το 1916 και το 1918 για να γλιτώσουν από του Τούρκου το μαχαίρι. Γνώρισε και έζησε την δυστυχία και την πείνα και όπως λέει χαρακτηριστικά «επιβιώσαμε τρώγοντας χελώνες και χόρτα ». Αλλά και ο ερχομός του στην Ελλάδα ήταν γεμάτη από δυσκολίες και περιπέτειες. «Ντύθηκα 6 φορές στο χακί» μας λέει με νόημα ο κυρ Χαράλαμπος συμμετέχοντας σε όλους τους εθνικούς αγώνες, από το κίνημα του Βενιζέλου μέχρι την απελευθέρωση και τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου κατά την διάρκεια των οπίων τραυματίζεται στο πόδι. Ο κυρ Χαράλαμπος ο είναι άνθρωπος που έζησε την σύγχρονη ιστορία του Έθνους στο πετσί του και η αφηγήσεις του έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για μας τους νεώτερους. Για την προσφορά του στο έθνος τιμήθηκε απ την Νομαρχία Θεσσαλονίκης και πρόσφατα ο δήμος Σοχού του απένειμε ειδική πλακέτα ως τον μακροβιότερο άνθρωπο της περιοχής. Σήμερα που έχει την ονομαστική του εορτή και την ημέρα των γενεθλίων του χαίρεται και καμαρώνει τα 6 παιδιά του τα 12 εγγόνια του τα 16 δισέγγονα και τα δυο τρισέγγονα του. Στην φωτογραφία ο κ. Χαράλαμπος Μητσόγλου με την κόρη του Μαρία Τον γαμπρό του Ιορδάνη Γκουτζουβελίδη και τον δημοσιογράφο Φώτη Κουτσαμπάρη της εφημερίδας «Μακεδονία» στην όποια θα δημοσιευτεί ειδικό αφιέρωμα στον υπεραιωνόβιο κ. Χαράλαμπο Μητσόγλου.









Στον Ασκό Θεσσαλονίκης, Καφετέρια – Μουσείο.


Αν τύχει και περάσετε από το χωριό Ασκός - Θεσσαλονίκης μια στάση στην πλατεία για ένα Καφέ στην Καφετέρια «ΑΧΙΛΛΕΙΟ» θα σας αποζημίωση με το καλύτερο τρόπο, πίνοντας τον καφέ σας σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που γνωρίζεται. Ο ιδιόκτητης του καταστήματος έχει ως ντεκόρ σε προθήκες του καταστήματος μια μεγάλη κάμα από μουσειακά είδη της αγροτικής οικονομίας. Ραπτομηχανές, ραδιόφωνα ζυγαριές φανούς θύελλες, γραμμόφωνα και πλήθος άλλων αντικειμένων δημιουργούν μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα. «Είναι συλλογή από προσωπικά ενθυμήματα και δωρεές των φίλων μου» μας λέει ο κ. Νίκος Καρανικόλας ιδιόκτητης της Καφετέριας. Στην Φωτογραφία ο κ. Καρανικόλας με καμάρι μα ς δείχνει την συλλογή του, ενώ δίπλα πίνουν τον καφέ τους οι συγχωριανοί του αναπολώντας το παρελθόν.

Εορτή του Αγίου Χαραλάμπου σήμερα. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντας.

Χρόνια πολλά στον Χαράλαμπο Γιαννακίδη, τον Μπάμπη Χατζή, τον Χαράλαμπο Μητσόγλου, τον Μπάμπη Αμανατίδη και τον Μπάμπη Κωνσταντινίδη. Στείλτε τις δίκες ευχές στα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσα από τα «Εμβόλιμα Νέα». Σε λίγη ώρα θα επισκεφτούμε τον πιο υπεραιωνόβιο παππού στην Ελλάδα. Λεπτομέρειες σε λίγες ώρες.