Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Έθιμα των Θεοφανείων στην Μακεδονία



Των Φώτων την Τέταρτη και φέτος όπως κάθε χρόνο θα αναβιώσουν πανάρχαια έθιμα σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Οι μεταμφιεσμένοι Αράπηδες με τα βαριά κουδούνια ζωσμένοι στην μέση τριγυρνώντας στους δρόμους τρομοκρατούν τους εχθρούς και σώζουν τους νοικοκυραίους του χωριού για να καταλήξουν νικηφόρα σε ένα ατελείωτο γλέντι κεφιού και χαράς. Ένα τέτοιο παραδοσιακό έθιμο θα αναβίωση και φέτος στον Προφήτη Λαγκαδά ανήμερα των Θεοφανείων.

Στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιείται το έθιμο της Μπάμπως ή γυναικοκρατίας, και επειδή σ' αυτό το έθιμο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά, ονομάστηκε μεταγενέστερα "Ημέρα της Γυναικοκρατίας". Η ημέρα αυτή είναι ημέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω) που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής. Κατά την ημέρα αυτή, όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων, (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας) μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Έθιμο της Μπάμπως πραγματοποιείται σε πολλά χωριά του Νομού Σερρών μεταξύ των οποίων και το χωριό Μελενικίτσι.

Να επανεξεταστεί το ωράριο των λαϊκών αγορών

Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή ωραρίου των λαϊκών αγορών δεδομένου της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη χώρων στάθμευσης των οχημάτων. Η μείωση των ωρών εργασίας των λαϊκών αγορών θα διευκόλυνε σημαντικά την εύρεση χώρου στάθμευσης. Ειδικότερα, το σημερινό καθεστώς λειτουργίας σήμερα είναι επίσημα από της 6 το πρωί μέχρι της 4 το απόγευμα ενώ ανεπίσημα και κατά παράβαση της νομοθεσίας ξεκινά από της 5 το πρωί και φτάνει της 5 το απόγευμα, θα μπορούσε να περιοριστεί μεταξύ 8 το πρωί έως της 2 το μεσημέρι. Είναι μια πρόταση που η εφαρμογή της θα ανακουφίσει τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Ελπίζουμε κάποιοι αρμόδιοι φορείς να λάβουν σοβαρά την πρόταση μας αυτή αν και γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις αντιδράσεις «θιγομένων». Αν υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση να την ακούσουμε.