Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικες ομορφιές της Θεσσαλονίκης


Η πλατεία Αριστοτέλους είναι σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς τις ημέρες των εορτών  των Χριστουγέννων. Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος προσελκύει μικρούς και μεγάλους. Η φάτνη, το πελώριο χριστουγεννιάτικο δένδρο με τα χιλιάδες λαμπιόνια του και δίπλα το καραβάκι δίνουν εορταστικό τόνο στην πόλη. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πλατεία Αριστοτέλους πριν από λίγο καθώς και νεανικό γλέντι σε παραδοσιακή ταβέρνα στο καπάνι υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων.






Καλά Χριστούγεννα από τα «Εμβόλιμα Νέα»



Τις καλύτερες των ευχών του στέλνουν σε όλους τους φίλους τα «Εμβόλιμα Νέα» για τις Αγιες ημέρες των Χριστουγέννων.




Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς ο Δήμος Μενεμένης


Ήχοι από χριστουγεννιάτικα κάλαντα «πλημμύρισαν» σήμερα το πρωί το Δημαρχείο Μενεμένης. Υπεύθυνοι για το… χριστουγεννιάτικο κλίμα ήταν μαθητές της Γ’ Λυκείου του 1ου Ενιαίου Λυκείου Μενεμένης, οι οποίοι συνοδευόμενοι από το διευθυντή τους, Μιχάλη Ζαφειρίου, επισκέφθηκαν το Δήμο, για να ανταλλάξουν ευχές με τη Διοίκηση και το προσωπικό. Αύριο αναμένεται η κορύφωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου να παίζει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους δρόμους της Μενεμένης, από τις 9 το πρωί. Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, στη 1 μετά το μεσημέρι θα διοργανωθεί τραπέζι αγάπης για τους μικρούς ΡΟΜ στην κατακόμβη του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου. Το τραπέζι συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μενεμένης, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως. Θα ακολουθήσουν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κ. Τσομπάνογλου της Μενεμένης και παιδική γιορτή τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα, στο κινηματοθέατρο «Άστρον».





Κάλαντα των Χριστουγέννων


Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι 2 μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες. Τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;». Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Ο νοικοκύρης τα φιλοδωρεί με κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ παλιότερα τους πρόσφερε φρούτα, ξηρούς καρπούς και ζαχαρωτά . Τα κάλαντα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή όμως σε όλα υπάρχει το μήνυμα της αγάπης που κομίζει η γέννηση του Θεανθρώπου. Χαρακτηριστικά είναι τα κάλαντα του Πόντου όπου περιγράφεται με πολύ γλαφυρότητα η γέννηση αλλά και τα μαρτύρια του θεανθρώπου για την λύτρωση του ανθρώπου.



ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Χριστός γεννέθεν χαρά σον κόσμον
Χα καλήν ωράν καλήν ημέραν
Χα καλόν παιδίν οψέ εγεννέθεν.

Οψέ εγεννέθεν ουράνος στάθεν
τον εγέννεσεν η Παναγία
τον ανέστεσεν Αϊ Παρθένος.

Εκαβάλκεψεν χρυσόν πουλάρι
εκατήβεν σο σταυροδρόμι
σταυροδρόμι και μυροδρόμι.

Ερπαξάν ατόν χίλοι Εβραίοι
χιλ Εβραίοι και μυρ Εβραίοι. δις

Ας α τέρμητα και ας ην καρδίαν
αίμαν έσταξεν χολή κι εφάνθεν
αίμαν έσταξεν και μύρος έτον
μύρος έτον και μυρωδία.

Εμυρίστενατο ο κόσμος όλον
για μυρίστετο και συ αφέντα
συ αφέντα καλέμ αφέντα.

Έρθαν τη Χριστού τα παλικάρε
και θυμίζνε τον νοικοκύρην
νοικοκύρην και βασιλέαν.

Δέβα σο ταρέζ και έλα σην πόρταν
δώσ’ μας ούγας και λεφτοκάρε
κι αν ανοίγμας χαράν σην πόρταν. δις