Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Στην Νυμφόπετρα οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες χάνονται




Ένα από τα πιο γνωστά παραγωγικά μουσικά χωριά που κυριάρχησαν στο παρελθόν στην κεντρική Μακεδονία είναι και το χωριό Νυμφόπετρα της Θεσσαλονίκης. Είναι το χωριό που έχει γράψει μια μακρά ιστορία στην παράδοση του τόπου μας. Για δεκαετίες τα μουσικά παραδοσιακά συγκροτήματα της, καλούνταν και έδιναν το παρόν σε κάθε είδους εκδηλώσεις, γάμους, Βαφτίσια, πανηγύρια αλλά και σε κέντρα διασκέδασης. Μεταξύ των Λαϊκών οργανοπαικτών που ήταν γνωστή στην περιοχή ήταν, ο Χρήστος Τοπαλίδης και ο γιος του Νίκος, οι αδελφοί Βασίλης και Γιώργος Τοπαλίδης, ο Ανδρέας και ο γιος Λάκης Νεοφώτιστος, Βασίλης Τακματζίδης, ο Γιάννης Βασιλάκος, ο Θανάσης Μαυρίδης, οι αδερφοί Ασιμόπουλοι, Σταύρος και Αλέκος, ο Γαβριήλ Δουρακίδης, και ο Σάββας Καβατζίδης. Ορισμένοι από τους οργανοπαίκτες συμμετείχαν σε συγκροτήματα
ραδιοφωνικών εκπομπών με τακτικό πρόγραμμα μετάδοσης παραδοσιακής μουσικής. Επίσης συνεργάσθηκαν με την γνωστή τραγουδίστρια Νίτσα Τσίτρα. Σήμερα όλο και περισσότερο λιγοστεύουν οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, προκαλώντας θλίψη. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν άνθρωποι που αγαπούν την μουσική παράδοση και δεν θα αφήσουν να χαθεί αυτός ο παραδοσιακός μας Θησαυρός. Είναι επιτακτική ανάγκη δήμοι και σύλλογοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την δημιουργία σχολής εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων. Στις φωτογραφίες δυο νέοι της Νυμφόπετρα που ασχολούνται μετά παραδοσιακά όργανα, ο Απόστολος Λογοθέτης με το κλαρίνο και ο Αλεξανδρος Λαμπριανίδης με την ποντιακή λύρα.

Βενιζέλος – Μπακογιάννη, οι εφεδρείεςτου ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ




Μπορεί να μην εκλέχθηκαν αρχηγοί των κομμάτων τους στις εσωκομματικές εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, ένα είναι όμως βέβαιο ότι στο μέλλον και οι δυο θα πρωταγωνιστήσουν στην πολιτική σκηνή του τόπου μας. Είναι πολιτικοί που δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα και σύντομα θα το διαπιστώσουμε. Μπορεί η εκτίμηση αυτή να φαίνεται μακριά από την πραγματικότητα αλλά είναι ένα σενάριο που έχει λογική βάση. Ο χρόνος θα δείξει.